Svijet
0

UN: Pregovara se o novoj rezoluciji o Kosovu

FENA
Kosovo
Kosovo
Šef UNMIK-a Joahim Riker podnjeće u ponedjeljak Vijeću bezbjednosti UN izvještaj o razvoju događaja na Kosovu u prethodna tri mjeseca.

Riker će, kako se očekuje, naglasiti sve nepovoljniji položaj misije UN u Pokrajini zbog povećanja napetosti, izazvanog nezadovoljstvom Albanaca činjenicom da se proces rješavanja statusa Kosova neprestano odlaže.

Riker će - u izvještaju koji su diplomate na Ist Riveru već prozvale "drugim posljednjim", s obzirom da se šef UNMIK-a pre tri mjeseca već oprostio od novinara u New Yorku očekujući da će u međuvremenu biti definisan status pokrajine - zatražiti ubrzanu akciju Vijeća bezbijednosti na donošenju nove rezolucije o Kosovu.

U međuvremenu, u središtu UN nastavljene su konsultacije o novim prijedlozima usmjerenim ka prevazilaženju razlika između Rusije i Zapada u procesu definisanja nove kosovske rezolucije.

Nova runda neformalnih pregovora usmjerena je, kako su Tanjugu objasnile zapadne diplomate, ka "redefinisanju" niza zamjerki koje je ruski ambasador Vitalij Čurkin imao na dosadašnja četiri nacrta rezolucije.

Te zamjerke odnosile su se prije svega na ograničavanje vremena za nove Pregovore i prijedloge Srbije i kosovskih Albanaca, na prejudiciranje ishoda pregovora, odnosno rješenja, i na automatizam sprovođenja plana Martija Ahtisarija.

Diplomate u UN kažu, u nastojanju da objasne suštinu rusko-američkog neslaganja, da "osnovni problem predstavlja insistiranje Zapada na priznavanju nezavisnosti Kosova, i rusko insistiranje da rješenje mora biti prihvatljivo za obje strane".

Otuda i nove "ozbiljne ideje" o predstavljanju novog, petog po redu nacrta rezolucije.

Suštinski, novim tekstom, čija je izrada u "idejnoj fazi", vrijeme za pregovore između Srba i Albanaca bilo bi produženo sa 120 na 150 dana, a dodatno bi bile ublažene formulacije vezane za automatizam sprovođenja Ahtisarijevog plana, ukoliko ti razgovori ne daju zadovoljavajuće rezultate.

"Suštinski, to znači da bi poslje tog vremenskog perioda, recimo 150 dana, Vijeće bezbijednosti razmotrio napredak u pregovorima, ukoliko ga bude, i doneo odluku o narednim koracima. Mi i dalje mislimo da je Ahtisarijev plan dobra osnova, ali da nije isključeno da će pretrpjeti manje promjene", rekao je Tanjugu jedan diplomata.