Zabrinutost
0

UN pozvao na smirivanje tenzija oko džamije Al-Aksa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov u četvrtak je izrazio duboku zabrinutost zbog nedavnih tenzija izazvanih postavljanjem detektora metala ispred kapija koje vode ka muslimanskom svetom mjestu u Jerusalemu, džamiji Al-Aksa.

"Duboko sam zabrinut zbog nedavnog povećanja tenzija i nasilja oko svetog trga u Starom gradu Jerusalema", navodi Mladenov u saopćenju.

Mladenov je pozdravio posvećenost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua čuvanju i poštivanju statusa quo na ovim svetim mjestima, te osudu nasilja koju je izrazio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, te je izrazio nadu da će "ove pozitivne izjave doprinijeti otklanjanju briga svih strana i okončati provokativnu retoriku koja je dodavala ulje na vatru tokom protekle sedmice".

Ističući "važnost specijalne uloge Hašemitske Kraljevine Jordan i historijske uloge kralja Abdullaha Drugog kao čuvara muslimanskih i kršćanskih svetih mjesta u Jerusalemu", zvaničnik UN-a je pozvao "sve strane da smire situaciju i omoguće da umjerenim glasovima da progovore protiv onih koji pokušavaju pogoršati tenzije", prenosi WAFA.