Nakon napada policije
29

UN pozvao na mir nakon sukoba u Al-Aqsi: Poštovati "status quo" svetih mjesta u Jerusalemu

A. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za mir Tor Wennesland, oglasio se nakon napada izraelske policije na vjernike u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, navodeći da se mora poštovati "status quo" (stanje kakvo trenutno jeste) svetih mjesta u ovom gradu.
"Status quo" svetih mjesta u Jerusalemu je zapravo naveden u rezoluciji UN-a dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca na osnovu pregovora i međunarodnog prava.

"Duboko smo zabrinuti zbog pojačanih napetosti i nasilja u i oko Jerusalema. Pozivam sve da se ponašaju odgovorno i budu smireni. Svi moraju poštovati 'status quo' svetih mjesta u Jerusalemu jer je to u interesu mira i stabilnosti. Politički i vjerski lideri moraju djelovati sada", napisao je na Twitteru Wennesland.

Pokreti, kao što su Haram al-Sharif i Hebrew as Machon HaMikdash, osporavaju zabranu izraelskih vlasti na ulazak Jevreja u pomenuti kompleks i oni žele izgraditi treći jevrejski hram unutar kompleksa. Takve grupe finansiraju članovi izraelske vlade, iako ona tvrdi da želi održati "status quo" u kompleksu džamije Al-Aqsa.

Danas izraelske snage redovno dozvoljavaju grupama, od kojih neke broje više stotina jevrejskih doseljenika, koji žive na okupiranim palestinskim teritorijama, da siđu u kompleks džamije Al-Aqsa uz zaštitu vojske i policije, zbog čega Palestinci strahuju da im Izraelci ne oduzmu kompleks.

Većina sukoba unutar kompleksa desila se zato što se izraelski doseljenici pokušavaju moliti unutar kompleksa, što direktno krši "status quo".

Wenneslandovi komentari uslijedili su nakon racije izraelske policije u džamiji Al-Aqsa i napada na vjernike koji su klanjali teraviju u petak navečer.

Izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar područja Haram al-Sharif u džamiji Al-Aqsa, koristeći gumene metke i omamljujuće bombe.

Broj povrijeđenih je veći od 200, dok je 88 osoba hospitalizovano, piše Anadolija.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto za muslimane. Izrael je okupirao istočni Jerusalem gdje se nalazi Al-Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije prihvatila.