Svijet
0

UN pozvao na istragu ubistava u Ashrafu

FENA
Navi Pillay (Foto: AFP)
Navi Pillay (Foto: AFP)
Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozvala je u petak na nezavisnu istragu o smrti 34 osobe ubijene u napadu iračke vojske na bazu iranskih opozicionara u Ashraf, u provinciji Diyala, sjeverno od Bagdada.

"Za sada je sigurno da su u bazi Ashraf ubijene najmanje 34 osobe, među kojima je bilo najmanje sedam žena. Većina je ubijena iz vatrenog oružja, s neki su, kako se čini, pregaženi vozilima", kazala je.

Glasnogovornik UN-a saopćio je u četvrtak da su dužnosnici svjetske organizacije posjetili bazu i vidjeli 34 tijela.

Ovaj bilans poklapa se s onim koji su saopćili stanovnici kampa u Ashrafu, ali ne i s onim koji su iznijele iračke vlasti tvrdeći da je u napadu poginulo samo troje ljudi, dok su ostali već bili mrtvi, prije upada sigurnosnih snaga, prenijela je agencija Reuters.

Iračke vlasti tvrde da je troje ljudi ubijeno kada su sigurnosne snage odgovorile stanovnicima kampa koji su bacali kamenje, tokom operacije povratka zemljišta farmerima.

Pillay je u saopćenju navela i da je iračka vojska bila svjesna rizika koji nosi operacija u toj bazi, jer je na isti način 2009. godine u Ashrafu ubijeno najmanje 11 ljudi, dok ih je više desetaka povrijeđeno.

"Nema opravdanja za toliki broj žrtava. Mora biti pokrenuta sveobuhvatna, neovisna i otvorena istraga, a svako za koga se dokaže da je odgovoran za provedbu prekomjerne sile morat će odgovarati", rekla je Pillay.

Ashraf je baza Narodnih mudžahedina Irana koje SAD, Irak i Iran smatraju terorističkom organizacijom.

Iranski opozicionari su osnovali kamp 1980-ih godina, kada je Irak bio u ratu s Iranom, kao bazu za operacije protiv Teherana, a njegovi stanovnici su razoružani nakon invazije na Irak 2003. godine, koju su predvodile Sjedinjene Američke Države.