|

UN poziva Pakistan da oslobodi privedene suce i advokate

UN poziva Pakistan da oslobodi privedene suce i advokate
0
F
FENA
5.11.2007. u 13:49
0
komentara
0

dijeljenja
UN poziva Pakistan da oslobodi privedene suce i advokate Foto: AP
Pakistan bi trebalo da oslobodi više stotina sudaca, advokata i aktivista pritvorenih zbog protesta povodom uvođenja vanrednog stanja u toj zemlji, izjavio je u ponedjeljak Jose Dias iz Ujedinjenih naroda.
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je pakistanske vlasti da ne drže u pritvoru pojedince "zato što su mirno izražavali svoje političke stavove", dodao je Dias, njezin glasnogovornik.

"Vanredno stanje bi trebalo uvesti jedino ako je sigurnost nacije ugrožena, a ne da bi se potkopao integritet i nezavisnost sudstva", kaže se u izjavi Louise Arbour, prenio je AP.

Među najmanje 350 ljudi uhapšenih i privedenih osoba nakon protesta u ponedjeljak u više pakistanskih gradova je i Asma Jahangir, stručnjak UN-a za slobodu vjeroispovijesti i predsjednik nezavisne pakistanske komisije za ljudska prava.

Pravnici i suci protestirali su u ponedjeljak protiv uvođenja vanrednog stanja koje je u subotu proglasio predsjednik general Pervez Musharraf.

Tu odluku je obrazložio jačanjem aktivnosti militantnoga islamističkog pokreta. Blokiranje sudova objasnio je time što ga ograničavaju u aktivnostima u trenutku kada je sigurnost u zemlji ugrožena.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.