{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN pozdravio odluku SAD-a o zatvaranju Guantanama

F
23.1.2009. u 10:52
0
0
UN pozdravio odluku SAD-a o zatvaranju Guantanama
0
UN pozdravio odluku SAD-a o zatvaranju Guantanama
Foto: Reuters
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je pozdravila odluku nove američke administracije o zatvaranju zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, kao i odluku o zabrani metoda ispitivanja zatočenika koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom.
"Činjenica da je predsjednik Barack Obama dao tako visoki prioritet zatvaranju Guantanama i uspostavi sustava zaštite temeljnih prava zatočenika, izuzetno je ohrabrujuća", rekla je Pillay kako prenosi UN-ova služba za medije.

Visoka povjerenica UN-a također je pozvala na preispitivanje američkog pristupa zatočenima u inozemstvu, u zemljama kao što su Afganistan i Irak, kao i praksi izvansudskog transfera osoba iz jedne zemlje u drugu, da bi se osiguralo poštivanje međunarodnog prava.

"SAD je u prošlosti bio snažan pobornik međunarodnog humanitarnog prava, i to je jedan od razloga zašto je režim uspostavljen u Guantanamo smatran tako štetnim", kazala je Pillay.

"Waterboarding (simulirano pogubljenje utapanjam) i drugi oblici ispitivanja koji se mogu izjednačiti s mučenjem, dugotrajna zatočenja bez suđenja ili odgovarajućeg sudskog preispitivanja, te izvansudski transfer osoba u inozemstvu, to su sve zastranjivanja koja se nikada nisu trebala dogoditi", naglasila je Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Američki predsjednik Obama u četvrtak je potpisao izvršne uredbe o zatvaranju Guantanama u roku od godinu dana, preispitivanju prakse zatočenja osumnjičenih za terorizam i razmatranju pojedinačnih predmeta oko 245 trenutačno zatočenih u Guantanamu.

Također je naložio zatvaranje mogućih tajnih zatočeničkih centara CIA-e u drugim zemljama, prenosi Hina, te za CIA-u propisao da mora poštivati pravila ispitivanja zatočenika iz terenskog priručnika američke vojske koji zabranjuje mučenje i prisilu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: