Svijet
0

UN povodom 8. marta osudio zločine iz časti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay osudila je u četvrtak nasilje u kući i oko 5.000 ubistava žena, koliko ih bude svake godine u ime zaštite "časti" porodice.

"U ime zaštite časti porodice, žene i kćerke su ubijane iz vatrenog oružja, kamenovane, spaljivane, žive zakopavane, davljene, nožem izudarane do smrti", nabrojala je Pillay u saopćenju povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, prenio je AFP.

Ipak, "većina od ovih 5.000 zločina iz časti registriranih svake godine u svijetu nisu na naslovnicama među aktuelnim događajima, ništa više od mnogobrojnih slučajeva nasilja koje nad ženama i kćerkama vrše muževi, očevi, braća, ujaci i drugi muškarci, a ponedkad i žene, članovi njihovih porodica", konstatirala je ona.

Razlozi za ove zločine idu od kršenja porodičnih normi ili normi zajednica u domenu seksualnog ponašanja do odbijanja prisilnog braka, preko zahtjeva za razvodom ili potraživanjem nasljedstva, objasnila je visoka povjerenica.

U nekim zemljama zakoni štite počinitelje zločina koji su čak "nekada tretirani s divljenjem", kazala je Pillay i osudila nasilje nad ženama u porodici.

"Procjenjuje se da je jedna od tri žene na svijetu pretučena ili je žrtva nekog drugog zlostavljanja u životu. Zlostavljanje se većinom provodi u okviru porodice", naglasila je ona.

Ako je "glavni razlog koji žene navode kako bi objasnile zašto ne odustanu od nasilne veze financijska zavisnost, nasilje u porodici je u porastu u zemljama u kojim su žene dostigle visok stepen ekonomske nezavisnosti", navela je Pillay.

"Poznati su brojni slučajevi poslovnih žena, advokatica, liječnica, novinarki, profesorica koje vode dvostruki život: slavljene u javnom životu, a žrtve zlostavljanja u privatnom", navela je visoka povjerenica UN-a.