Svijet
0

UN: Potrebno 42 miliona dolara za Pakistan

FENA
Ujedinjeni narodi su saopštili u ponedjeljak u Ženevi da im je hitno potrebno 42,4 miliona dolara da bi u novembru mogli nastaviti humanitarnu pomoć žrtvama zemljotresa na sjeveru Pakistana.

Glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a Elisabeth Byrs izjavila je da je taj iznos zatražen u ponedjeljak od diplomata zemalja donatora na sastanku u Ženevi. Ta pomoć predstavlja "minimum neophodan za sljedećih 30 dana", precizirala je ona.

Taj iznos mora biti prioritetno uložen za oko 200.000 žrtava planinskih regiona pakistanskog Kašmira, najizloženijeg regiona zimskim nepogodama, dodala je.

Za oko 150.000 ostalih žrtava zemljotresa potrebni su šatori. Ukoliko UN smatra da raspolaže s dovoljno šatora, ona naglašava da su te zalihe opreme hitne pomoći već iscrpljene.

"Sve naše rezerve su iskorištene. Šta će se desiti u slučaju nove nesreće?, zapitala se Byrs.

UN je već upozorio da će biti primoran smanjiti svoje operacije, bez obzira na dolazak zime, ukoliko hitno ne stigne humanitarna pomoć koju je obećala međunarodna zajednica.

U izvještaju tog ureda napomenuto je da bi broj poginulih u zemljotresu, koji je u oktobru pogodio južnu Aziju, pri čemu je najviše žrtava i materijalne štete bilo u Pakistanu, mogao biti izrazito povećan zbog dolaska zime.

Pristup ugroženim planinskim područja uskoro neće biti moguć zbog snijega, naveo je UN.

U zemljotresu u južnoj Aziji život je izgubilo više od 74.000 ljudi.