Sahara
0

UN-ovi vojnici uništili prahistorijsko nalazište

FENA
Vojnici Ujedinjenih naroda, pripadnici snaga u Zapadnoj Sahari (MINURSO), uništili su prahistorijsko nalazište s crtežima životinja i ljudi ugraviranim u stijeni, piše britanski dnevni list The Times.

Kako navodi list, koji prenosi izjavu dužnosnika UN-a, pripadnici MINURSO-a ispisivali su grafite po crtežima u nalazištu u Lajuadu, poznatom pod nazivom Đavolja planina starom 6.000 godina.

"Bio sam zaprepašten. Mislili smo da su neki među njima bolje odgojeni. To su časnici, a ne obični vojnici", rekao je Julian J. Harston, posebni UN-ov izaslanik za Zapadnu Saharu.

Prema pisanju Timesa, nekoliko autora grafita potpisalo se i stavilo datum pod svoj vandalski čin, otkrivajući tako svoj identitet i zemlju iz koje dolaze.

Jedan se Hrvat, naprimjer, potpisao s "Petar CroArmy", dok je Rus "Evgenij" ispisao slova AUI, šifru baze MINURSO-a. "Ibrahim" je napisao svoje ime i broj preko pretpovijesne slike žirafe, a kenijski bojnik "Issa", koji je napisao svoje ime i datum, nedavno je, kako pokazuju dokumenti, završio UN-ov tečaj o etici u mirotvorstvu.

Misija UN-a u Zapadnoj Sahari pokrenuta je 1991. godine s ciljem očuvanja mira u toj zemlji i trenutno ju sačinjava, prema podacima UN-a, 242 civila, 48 vojnika, šest policijskih oficira, 188 vojnih promatrača te lokalno osoblje. Prema podacima na internetskoj stranici Hrvatskog ministarstva obrane iz oktobra 2007. godine, prenosi Hina, u MINURSO-u sudjeluje sedam vojnih promatrača iz Hrvatske.

Harston je kazao da će UN kazniti časnike. "Izvijestit ćemo o tome njihove matične zemlje", kazao je, dodavši da će od UNESCO-a zatražiti da finansira uklanjanje grafita.

Razmjere štete pokazuje izvještaj Nicka Brooksa sa Sveučilišta East Anglia, i Joaquima Solera sa Sveučilišta u Geroni, prenosi Times.

Autori izvještaja pišu o "teškom vandalizmu" ističući kako se "sada čini da je riječ o već ustaljenom običaju pripadnika MINURSO-a koji posjećuju stijenu... Pripadnici MINURSO-a misle da smiju uništavati kulturno naslijeđe Zapadne Sahare... usprkos tome što su upoznati s UN-ovom etikom u mirotvorstvu i tome što krše Konvenciju o zaštiti kulturne imovine u slučaju oružanog sukoba iz 1954."

Pripadnici MINURSO-a, zaključuju autori izvještaja, "sustavno uništavaju vrijedna arheološka nalazišta na velikom području, a šteti koju su napravili u Lajuadu nema presedana".