Svijet
0

UN-ovi stručnjaci zabrinuti za Tibet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava izdalo je u četvrtak zajedničko saopćenje o svojoj "dubokoj zabrinutosti" zbog represija u Tibetu i zatražilo od Pekinga slobodan pristup regiji za novinare i nezavisne posmatrače.

U tekstu se navodi zabrinutost zbog informacija o "velikom broju hapšenja u autonomnoj regiji Tibet i susjednim regijama u Kini", javio je AFP.

"Stručnjaci UN-a su duboko zabrinuti zbog infromacija prema kojim su snage sigurnosti pucale na demonstrante i ubile više njih", navodi se u saopćenju.

Stručnjaci navode podatke o "hapšenju više od 570 tibetanskih svećenika 28. i 29. marta, među kojima je bilo i djece, nakon što su snage sigurnosti provele operacije po manastirima u oblastima Ngaba i Dzoge u autonomnoj regiji Tibet".

Stručnjaci pozivaju "sve strane na suzdržanost i nenasilje" i traže da "novinari i nezavisni posmatrači imaju pristup bez ograničenja tim regijama i da se poštuju međunarodne norme u postupanju prema demonstrantima i uhapšenim osobama".

Oni "traže od kineske vlade da u potpunosti poštuje svoje obaveze u oblasti slobode okupljanja i izražavanja".

Tekst su potpisali Radna grupa za samovoljna hapšenja, specijalni izvještači za izvansudske egzekucije, slobodu izražavanja i mišljenja, slobodu vjerovanja i religije, izvještači o mučenjima, nezavisni stručnjak za manjine i specijalni predstavnik generalnog tajnika UN-a za zaštitu ljudskih prava.

Oni u tekstu daju "punu podršku pozivima na dijalog kako bi se postigla dugoročna rješenja koja štite i promoviraju osobna i kolektivna prava u autonomnoj regiji Tibet".