"Strateško povlačenje"
0

UN-ove trupe u Kongu se povukle iz ključne vojne baze dok se država bori protive pobune

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mirovna misija Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo u utorak je saopćila da su se njene trupe strateški povukle iz istočne vojne baze Rumangabo, ustupivši teren pobunjeničkoj skupini M23.

Trupe UN-a podupiru kongoanske snage u borbi protiv grupe M23, koja je pokrenula novu ofanzivu u oktobru i zauzela grad Kiwanja prošle subote, prekinuvši nekoliko mjeseci relativnog mira.

"Napravili smo strateško i taktičko povlačenje iz Rumangaba, u dogovoru s našim partnerima, kako bismo zajedno bolje pripremili sljedeće korake", objavila je misija UN-a, poznata kao MONUSCO na Twitteru.

Gubitak glavne vojne baze je problem za Kongo i daljnji udarac za sigurnosne izglede u sukobu pogođenom istoku zemlje. Kriza je također produbila neprijateljstvo sa susjednom Ruandom zbog njene navodne potpore pobunjenicima, koju ona poriče

"Njegov pad je još jedno poniženje za Kinshasu. Ali također otvara ozbiljna pitanja, još jednom, o tome kako izuzetno mala pobuna to može učiniti sama", rekao je Jason Stearns, osnivač Congo Studies Group, istraživačkog instituta u New Yorku.

U augustu su stručnjaci UN-a rekli da su pronašli čvrste dokaze kako se Ruanda vojno miješala u situaciji u istočnm Kongu. Vlada Ruande osporila je izvještaj.