Svijet
0

UN: Ove godine još više heroina iz Afganistana

FENA
Proizvodnja sirovog opijuma u Afganistanu, poslije rekordne 2006., na najboljem je putu da i ove godine obori sve rekorde, uprkos 600 miliona dolara vrijednom američkom programu iskorjenjivanja uzgajanja maka u toj južnoazijskoj državi, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija koji će biti objavljen u ponedeljak.

Poslije rekordnih 6.100 tona sirovog opijuma proizvedenog u Afganistanu 2006, ili 92 posto ukupne svjetske proizvodnje, UN za 2007. očekuju još dramatičnije pokazatelje, s obzirom na visoke cijene koju trgovci drogom plaćaju proizvođačima, rekao je agenciji Tanjug zvaničnik UN upoznat sa sadržajem tog dokumenta.

"Mislim da sa priličnom sigurnošću možemo računati na ukupno povećanje proizvodnje i do 30 posto", rekao je taj zvaničnik.

Glavnu prepreku za uspjeh akcije administracije Sjedinjenih Američkih Država za preusmjeravanja poljoprivedne proizvodnje u čitavom nizu pokrajina u Afganistanu sa maka na neke druge kulture predstavlja činjenica da krijumčari i lokalne bande mak plaćaju i po 10 puta više nego alternativne kulture koje forsiraju Amerikaci.

Kako je rekao zvaničnik UN, ključnu tačku uzgajanja maka predstvlja pokrajina Helmand, gdje je, zbog opće anarhije nastale usljed sukoba talibana i koalicionih snaga, vlada u Kabulu onemogućena da uspostavi bilo kakvu kontrolu, što su vješto iskoristili trgovci drogom.

"Rast proizvodnje u Helmandu će ove godine iznositi oko 45 posto", rekao je taj zvaničnik, naglasivši da proizvodnju maka, pored bandi krijumčara, podržavaju i talibani, pod čijom se kontrolom, prema procjenama UN, nalazi oko 50 laboratorija za proizvodnju heroina.