Sijera Leone
0

UN-ov sud trojicu pobunjeničkih vođa proglasio krivim

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posebni UN-ov sud za ratne zločine počinjene u Sijera Leoneu u srijedu je trojicu pobunjeničkih vođa proglasio krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti što su ih počinili u 10-godišnjem građanskom ratu (1991.-2002.), a prvi put je izrečena i presuda za prisilna stupanja u brak, javljaju agencije.

Issa Hassan Sesay, Morris Kallon i Augustine Gbao, trojica preživjelih zapovjednika Revolucionarnoga ujedinjenog fronta (RUF), proglašena su krivim po gotovo svih 18 tačaka optužnica podignutih protiv njih. Sva su trojica izjavila da se ne osjećaju krivim. Sesay i Kallo osuđeni su za ukupno 16 od 18 tačaka optužnice, a Gbao za 14.

"Te pobunjeničke vođe odgovorne su za najstrašnije zločine počinjene u povijesti ljudskoga roda", rekao je glavni odvjetnik Stephen Rapp u saopćenju objavljenu nakon što je sud donio presudu, prenosi Reuters.

Sesay, Kallon i Gbao prvi su u svijetu osuđeni za napade na pripadnike mirovnih snaga te za prisiljavanje žena na brak. Sva su trojica osuđena i za seksualno zlostavljanje. Kazne će biti izrečene u martu.

Utemeljitelj RUF-a Foday Sankoh umro je u zatočeništvu 2003. čekajući suđenje, a njegov zamjenik Sam Bockarie umro je nedugo nakon njega. Većina vođa obiju glavnih sukobljenih strana u spomenutu ratu u međuvremenu je nestala ili umrla, prije nego što ih je sud uspio proglasiti krivima za njihova nedjela.

Taj je sud osnovan 2002. Današnja je presuda treća skupna presuda Posebnog UN-ova suda u Sijera Leoneu. Dvije su skupine zločinaca osuđene 2007., a ovo je prva presuda članovima RUF-a koji su počeli sukob u zemlji.

U ratovima u Sijera Leoneu i Liberiji (1989.-2003.) ubijeno je više od 250.000 ljudi. Bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, osuđenom za poticanje sukoba u Sijera Leoneu dok je u njegovoj zemlji bjesnio građanski rat, sudi se u Den Haagu.

Taylor, nekada jedan od najzloglasnijih afričkih "gospodara rata", optužen je za silovanja, ubojstva, sakaćenja i regrutaciju djece u rat. I on je izjavio da se ne osjeća krivim. Državni odvjetnici tvrde da se Taylor, kontrolirajući i naoružavajući pobunjenike, želio domoći dijamanata u susjednom Sijera Leoneu i destabilizirati tamošnju vladu.

Ratovi u Sijera Leoneu i Liberiji bili su osobito brutalni. Hiljade civila, među kojima i brojna djeca, ostale su bez pojedinih udova koje su im mačetama odsjekli pobunjenici, često pod utjecajem narkotika.

Nakon što je svrgnut s vlasti 2003., Taylor je pobjegao u Nigeriju, a sudu u Haagu izručen je nakon međunarodnog pritiska na nigerijsku vladu.