Svijet
0

UN: Osuđena vjerska netolerancija

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Generalna skupština UN-a u četvrtak je usvojila deklaraciju kojom se osuđuje upotreba religije kako bi se opravdala ubistva nevinih ljudi i teroristički akti, te izražava zabrinutost zbog ozbiljnih slučajeva netolerancije, diskriminacije i zlostavljanja među ljudima različitih vjera i kultura.

Na završetku dvodnevnog skupa pod nazivom "Kultura mira", sazvanog na inicijativu saudijskog kralja Abdullaha, upućen je poziv na međusobno razumijevanje kroz dijalog i poštivanje ljudskih prava među pripadnicima različitih vjera, kultura i civilizacija, saopćio je sinoć UN.

„Zabrinute zbog ozbiljnih slučajeve netolerancije, diskriminacije, izražavanje mržnje, i zlostavljanja manjinskih vjerskih zajednica, države učesnice izražavaju važnost unapređenja dijaloga, razumijevanja i tolerancije među ljudima, kao i poštivanja različitih religija, kultura i vjerovanja", navodi se u zaključnoj deklaraciji skupa, koju je pročitao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon,prenijele su agencije.

Šefovi država, ambasadori i visoki dužnosnici iz više od 70 zemalja obratili su se skupu, uključujući kralja Abdullaha, američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanskog premijera Gordona Browna, izraelskog predsjednika Shimona Peresa, afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, jordanskog kralja Abdullaha i pakistanskog predsjednika Asifa Ali Zardarija.