{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN optužuje EU: Sredozemno more pretvarate u veliko groblje

F
20.4.2015. u 19:37
16
132
UN optužuje EU: Sredozemno more pretvarate u veliko groblje
16
Visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein kritikovao je u ponedjeljak "cinične" imigracijske politike optuživši Brisel da pretvara Sredozemno more u "veliko groblje".
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP


Predsjednik Međunarodnog saveza Crvenog križa Elhadj As Sy također je uputio apel da "prestane indiferentnost koja pretvara Sredozemlje u veliko groblje".

"Evropa okreće leđa nekim od najosjetljivijih imigranata na svijetu i rizikuje da pretvori Sredozemlje u veliko groblje", navodi se u Al Huseinovom saopćenju.

"Evropljani bi trebalo da priznaju potrebu za nekvalificiranom radnom snagom i prihvate da izbjeglice imaju pravo da dobiju zaštitu", ocijenio je on.

On je pozvao vlade članica EU da usvoje "hrabriji i manje ciničan pristup" i optužio ih da popuštaju ksenofobnim populističkim pokretima.

Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP


"Užasnut sam, ali ne i iznenađen tragedijom", kazao je Al Husein.

"Ovi mrtvi i stotine drugih prije njih posljednjih mjeseci mogli su se predvidjeti", kazao je on naglasivši da je to "rezultat neuspješnog upravljanja situacijom i ogromnog nedostatka saosjećanja".

Visoki UN-ov zvaničnik je ocijenio da evropska operacija Triton nije prilagođena situaciji, jer je "namijenjena kontroliranju pomorskih granica a ne spašavanju života".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: