{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN optimističan u vezi s ujedinjenjem Kipra

F
2.4.2008. u 13:15
0
0
UN optimističan u vezi s ujedinjenjem Kipra
0
UN optimističan u vezi s ujedinjenjem Kipra
Foto: AP
Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda Lynn Pascoe izjavio je u srijedu u Nikoziji da je ohrabren naporima grčkog i turskog dijela Kipra na ujedinjenju otoka podijeljenog prije 34 godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Postoji vrlo pozitivan osjećaj ovdje na Kipru", rekao je zamjenik generalnog sekretara za političke poslove UN-a na konferenciji za štampu održanoj nakon trodnevne posjete ovom otoku.

"Mislim da su Kiprani u pravu ako od nas mnogo očekuju. Ja sam ohrabren i prenijet ću to generalnom sekretaru", nastavio je on.

"Izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti bit će pozitivan i optimističan", dodao je ovaj zvaničnik.

Ovaj diplomat boravio je na Kipru kako bi "utvrdio na koji način UN može pomoći u naporima da se dođe do rješenja".

Prošle sedmice je Ban Ki-moon pozdravio odluku novog kiparskog predsjednika Demetrisa Christofiasa i čelnika Republike Sjeverni Kipar Mehmeta Alija Talata o pokretanju pregovora o ujedinjenju otoka krajem juna, nakon toliko godina blokade.

"Iskreno se nadamo da će ovaj period od naredna tri mjeseca dovesti do pregovora u cilju iznalaženja rješenja", rekao je Pascoe.

"Znamo svi da rješenje neće biti lako, to zahtijeva ogroman posao i kompromis, ali vjerujem da će obje strane, uz našu pomoć, uspjeti da to postignu", dodao je on.

Pascoe je u srijedu razgovarao s Christofiasom prije nego je prešao tampon zonu između Juga i Sjevera kako bi se sastao sa Talatom.

On je također potvrdio da se stvari odvijaju dobro vezano za otvaranje prijelaznog punkta u centru Nikozije, posljednjeg na svijetu podijeljenoga glavnoga grada.

Jedan diplomatski izvor, koji je želio ostati anoniman, objavio je da bi glavna ulica Ledra, simbolična arterija staroga grada, mogla biti otvorena u četvrtak.

Pascoe sljedeće sedmice odlazi u Atrinu i Ankaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: