UN odobrio sankcije protiv somalskih pirata

F
FENA
21.11.2008. u 13:31
0
2
UN odobrio sankcije protiv somalskih pirata
0
UN odobrio sankcije protiv somalskih pirata Foto: AFP/MoD/File
Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u četvrtak glasalo za nametanje sankcija piratima i krijumčarima oružja u Somaliji, u najnovijem pokušaju da se zaustavi haos i bezakonje na Rogu Afrike, javljaju agencije.
Vijeće sigurnosti je prihvatilo britanski plan u kojem se navode imena osoba i skupina čija će se finansijska sredstva zamrznuti i kojima će se zabraniti putovanja izvan zemlje.

U odluci UN-a također je ponovno potvrđeno nametanje embarga na uvoz oružja u Somaliju.

Sankcija će međutim biti teško provesti budući da većina odgovornih za anarhiju u Somaliji djeluje izvan bilo kakvih tradicionalnih finansijskih tokova.

"Glavni cilj je osigurati okvir za prekidanje dopreme oružja, koje je odgovorno za haos u zemlji", rekao je britanski ambasador pri UN-u John Sawers.

"Postoje i drugi problemi ... problemi s piratstvom uz obale Somalije, kao i problemi u samoj Somaliji", dodao je Sawers.

Somalija je od 1991. bez središnje vlade, otkad su lokalne naoružane skupine svrgnule dugogodišnjeg diktatora. Sadašnja vlada, sastavljena 2004. uz pomoć UN-a, ne uspijeva uvesti red u zemlju i zaštititi građane, dok se istovremeno bori protiv islamističke pobune.

Odluka Vijeća sigurnosti uslijedila je nakon pogoršanja situacije u Somaliji, osobito nakon porasta broja otmica stranih trgovačkih brodova u somalskim vodama.

Prošlog vikenda je otet dosad najveći brod, saudijski supertanker Sirius Star, za čije oslobađanje pirati traže otkupninu od 25 miliona dolara.

Jedna islamistička somalska skupina najavila je da će napasti otmičare jer je oteti brod "muslimanski". Ta je skupina došla je u petak do luke Haradheere kako bi napala pirate koji su oteli saudijski supertanker.

"Islamisti tvrde da će napasti pirate zbog toga što su oteli muslimanski brod", rekao je jedan lokalni dužnosnik iz Haradheerea, ispred čije je luke, kako se vjeruje, usidren Sirius Star sa svojim teretom nafte vrijednim oko 100 miliona dolara.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: