Svijet
0

UN odlučno protiv porasta cijena hrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ujedinjene nacije su u utorak iznijele planove za formiranje specijalnog tijela koje će se baviti problemima izazvanim porastom cijena hrane širom svijeta.

Na samitu međunarodnih agencija u Bernu, u Švicarskoj, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je da je glavni prioritet svjetske organizacije pronalaženje dovoljnih sredstava za ishranu gladnih.

"Moramo osigurati hranu i za sutra. Pored porasta cijena hrane, poljoprivrednici u zemljama u razvoju manje sade i manje proizvode, zbog sve viših cijena đubriva i goriva. Moramo uložiti napore da pružimo podršku ugroženim poljoprivrednicima kako sljedeće godine ne bismo bili svjedoci još gorih nestašica hrane", rekao je Ban Ki-moon.

Svjetska organizacija će osigurati dvjesta miliona dolara za jačanje poljoprivredne proizvodnje u najugroženijim područjima, a traži i dodatna sredstva za kupovinu sjemena.

Svjetska banka (WB) istovremeno je najavila da će udvostručiti zajmove afričkoj poljoprivredi. Ujedinjene nacije i WB istovremeno su apelirali na pojedinačne države da ne koriste zabrane izvoza kao sredstvo za zaštitu rezervi hrane, ističući da to "podstiče gomilanje i podiže cijene".

Ujedinjene nacije su u ponedjeljak procijenile da je zbog rasta cijena hrane neophodna hitna pomoć za oko 100 miliona ljudi širom svijeta, i ocijenile trenutno stanje kao "globalnu krizu".

Doktor Tido fon Shen-Angere, iz humanitarne organizacije Ljekari bez granica, kaže za BBC da rast cijena hrane doprinosi neuhranjenosti kod djece.

Poskupljenje hrane ne pogađa više samo siromašne zemlje u razvoju, navode stručnjaci - sve prazniji su i novčanici stanovnika najbogatijih država.

Val štrajkova već mjesecima potresa Njemačku, Britaniji prijeti "ljeto radničkog nezadovoljstva", a kraj s krajem sve teže sastavljaju i Francuzi.

Predsjednik Udruženja potrošača u Francuskoj upozorio je da dvadesetak posto najsiromašnijih domaćinstava sebi teško može priuštiti meso na jelovniku. Ako je tako u Farncuskoj, kako li je tek u nerazvijenim zemljama trećeg svijeta?

Poskupljenje hrane ugrožava i stabilnost mnogih država - neredi tim povodom već su zabilježeni na Haitiju, u Obali Slonovače, Burkini Faso, Kamerunu i Egiptu.

Profesor Joseph Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, ovako vidi uzroke dramatičnog skoka cijena hrane u svijetu: "Najvažniji pojedinačni uzrok ovakvog stanja vjerovatno je to što se na sve većim površinama umjesto žitarica uzgajaju sirovine za biogoriva. Tu su naravno i klimatski faktori - suša u pojedinim dijelovima svijeta, kao i porast potražnje za hranom u Kini ili u Indiji. Ali takav trend postoji već godinama, a do sada nije bitno uticao na poskupljenje hrane u svijetu. Po čemu se dakle ova godina razlikuje od prethodnih? Po meni, glavni uzrok krize je stimuliranje poljoprivrednika, posebno od strane američke vlade, da umesto tradicionalnih kultura siju sirovine za biogoriva", kazao je Stiglitz za BBC.

Onsmatra i da bi jedna od najvažnijih mjera za rješenje ove krize trebalo da bude hitno ukidanje državnih subvencija za biogoriva.

Ipak, priznaje sagovornik BBC-a, to neće vratiti cijene žitarica na nivo otprije nekoliko godina - iz prostog razloga što su u međuvremenu značajno poskupjeli energenti. Takav trend, navodi on, nastavit će se i u narednom periodu.