{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju

F
24.7.2007. u 14:20
0
0
UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju
0
UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju
Ujedinjene nacije odbile su molbu Tajvana da postane član Svjetske organizacije, pozivajući se na poštovanje politike "jedne Kine" i njihovog priznanja kineske vlade u Pekingu.
Molbu je odbio UN-ov ured za pravna pitanja, sudeći po web siteu UN-a na kineskom jeziku, javio je AP.

U odbijenici Ujedinjene nacije su navele rezoluciju iz 1971. koja priznaje Narodnu Republiku Kinu kao zakonitog predstavnika u Svjetskoj organizaciji.

Tajvan je izbačen iz UN-a 1971. kada je njegovo mjesto - koje je držao pod nazivom Republika Kina - prebačeno na pekinšku vladu Narodne Republike Kine.

Tajvan i Kina razišli su se u jeku građanskog rata 1949., i otada vladaju odvojeno svojim poslovima.

"Ova rezolucija je utvrdila da UN provodi politiku 'jedne Kine'", saopćio je UN, u aluziji na njihovo prihvatanje da Tajvan i Kina pripadaju istom nacionalnom entitetu.

Portparol tajvanskog ministarstva vanjskih poslova David Wang izrazio je žaljenje zbog odluke UN-a.

"Žalimo što je UN odbio tajvanski zahtjev iz političkih razloga. Rezolucija iz 1971. trebala bi se razmotriti jer ona nije uspjela da se pozabavi pitanjem prava na predstavljanje i učešće tajvanskog naroda", izjavio je on.

Samoupravno ostrvo prijavilo se 19. jula da se pridruži Ujedinjenim nacijama kao Tajvan - što predstavlja odmak od ranijih 14 prijava od 1971. da postane članica kao Republika Kina.

Pokušaj odražava politiku predsjednika Chen Shui-biana, koji se zalaže da de facto nezavisnost ostrva postane trajna.

Njega je odmah osudila Kina, a usprotivile su mu se i Sjedinjene Države, koja to smatra pokušajem da se promijeni krhki status quo koji vlada među odnosima tri zemlje otkako je Washington prebacio svoje diplomatsko priznanje Tajpeha na Peking u 1979.

SAD također prihvata politiku "jedne Kine", bez eksplicitnog prihvatanja kineske tvrdnje da je Tajvan dio njene teritorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: