{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju

F
24.7.2007. u 14:20
0
0
UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju
0
UN odbio molbu Tajvana za prijem u Svjetsku organizaciju
Ujedinjene nacije odbile su molbu Tajvana da postane član Svjetske organizacije, pozivajući se na poštovanje politike "jedne Kine" i njihovog priznanja kineske vlade u Pekingu.
Molbu je odbio UN-ov ured za pravna pitanja, sudeći po web siteu UN-a na kineskom jeziku, javio je AP.

U odbijenici Ujedinjene nacije su navele rezoluciju iz 1971. koja priznaje Narodnu Republiku Kinu kao zakonitog predstavnika u Svjetskoj organizaciji.

Tajvan je izbačen iz UN-a 1971. kada je njegovo mjesto - koje je držao pod nazivom Republika Kina - prebačeno na pekinšku vladu Narodne Republike Kine.

Tajvan i Kina razišli su se u jeku građanskog rata 1949., i otada vladaju odvojeno svojim poslovima.

"Ova rezolucija je utvrdila da UN provodi politiku 'jedne Kine'", saopćio je UN, u aluziji na njihovo prihvatanje da Tajvan i Kina pripadaju istom nacionalnom entitetu.

Portparol tajvanskog ministarstva vanjskih poslova David Wang izrazio je žaljenje zbog odluke UN-a.

"Žalimo što je UN odbio tajvanski zahtjev iz političkih razloga. Rezolucija iz 1971. trebala bi se razmotriti jer ona nije uspjela da se pozabavi pitanjem prava na predstavljanje i učešće tajvanskog naroda", izjavio je on.

Samoupravno ostrvo prijavilo se 19. jula da se pridruži Ujedinjenim nacijama kao Tajvan - što predstavlja odmak od ranijih 14 prijava od 1971. da postane članica kao Republika Kina.

Pokušaj odražava politiku predsjednika Chen Shui-biana, koji se zalaže da de facto nezavisnost ostrva postane trajna.

Njega je odmah osudila Kina, a usprotivile su mu se i Sjedinjene Države, koja to smatra pokušajem da se promijeni krhki status quo koji vlada među odnosima tri zemlje otkako je Washington prebacio svoje diplomatsko priznanje Tajpeha na Peking u 1979.

SAD također prihvata politiku "jedne Kine", bez eksplicitnog prihvatanja kineske tvrdnje da je Tajvan dio njene teritorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: