UN odbacile prijedlog SAD-a o kasetnim bombama

S
SRNA
26.11.2011. u 10:47
0
2
UN odbacile prijedlog SAD-a o kasetnim bombama
0
UN odbacile prijedlog SAD-a o kasetnim bombama
Zemlje članice UN odbacile su plan kojim se predviđa uvođenje novih propisa o kasetnim bombama, poznatim po rasprskavanju u stotine djelića što im povećava ubojitu moć.
Prema ovom planu, koji su podržale SAD, bila bi eliminisana sva kasetna municija izrađena prije 1980. godine.

Međutim, grupe za ljudska prava tvrde da međunarodna konvencija koja zabranjuje te bombe već postoji i da bi novi protokol samo "razvodnio" već postojeće propise.

SAD rekle su da su "duboko razočarane" ovom odlukom, javlja BBC.

"Ovim protokolom odmah bi bili zabranjeni milioni komada kasetne municije, a preostala bi bila stavljena pod set ograničenja i propisa", saopšteno je iz američke ambasade u Ženevi.

Prvi put razvijene tokom Drugog svjetskog rata kasetne bombe sadrže mnogo manjih bombi zamišljenih tako da pokriju veliku oblast i kao efikasno sredstvo protiv pješadije.

Ukupno 111 zemalja članica UN već su potpisale Konvenciju iz Osla kojom se zabranjuje proizvodnja, transfer i upotreba kasetne municije, a jedino SAD, Rusija i Kina to nisu učinile.

Viši američki zvaničnik rekao je da su ove bombe bile neophodne kada su mete raširene preko šire teritorije i da će korištenje alternativnog naoružanja izazvati više kolateralne štete i produžiti konflikte.

Ishod jučerašnjeg sastanka u Ženevi pozdravili su aktivisti za ljudska prava koji kažu da su kasetne bombe neselektivno oružje koje ne eksplodira odmah i da ponekad može da "leži mirna", a najčešće kasnije od nje ginu civili i to više godina nakon sukoba.

Iako prijedlog SAD predviđa eliminaciju miliona zastarjelih kasetnih bombi, čak ni vojne saveznice SAD, kao što je Britanija, to ne podržavaju.

Mnoge članice UN smatraju da eliminisanje jednog segmenta kasetnog naoružanja i municije, a u istok vrijeme dozvoljavajući druge predstavlja opasan presedan i mogao bi legitimizovati njihovo korištenje gledano dugoročno.

Američkom prijedlogu usprotivio se i Međunarodni komitet Crvenog križa kao i visoki zvaničnici UN za ljudska prava, pomoć u vanrednim situacijama i razvoj.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: