Svijet
0

UN obilježava Dan nenasilja, sukobi se nastavljaju

FENA
I danas, u trenutku kada Ujedinjene nacije prvi put u historiji obilježavaju Međunarodni dan nenasilja, 2. oktobar, širom svijeta nastavljeni su sukobi i oružani napadi u kojima je tokom dana život izgubilo najmanje 26 osoba, a 47 ih je ranjeno.

Međunarodni dan nenasilja ustanovljen je 15. juna ove godine, a kao datum simbolično je izabran 2. oktobar jer je to rođendan tvorca nenasilnog otpora Indijca Mahatme Ghandhija.

Centralni događaj današnje proslave bit će neformalni plenarni sastanak Generalne skupštine UN-a u New Yorku, na kojem će učestvovati i lider indijske Kongresne partije Sonia Ghandhi.

U sjedištu UN-a bit će emitiran i film posvećen Ghandhiju i otvorena izložba fotografija, prenijele su agencije.

Nažalost, nasilje istovremeno u svijetu ne jenjava. Najmanje dva Palestinca su u utorak ranjena kada je izraelska vojska pucala na oko 1000 rođaka, prijatelja i radoznalih stanovnika Pojasa Gaze koji su se okupili da dočekaju 29 Palestinaca tek oslobođenih iz izraelskih zatvora.

U odvojenim eksplozijama širom Iraka poginulo je najmanje devet ljudi, a 19 ih je povrijeđeno.

U eksploziji automobila-bombe na policijskom punktu u blizini Halisa, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, poginulo je šest, a povrijeđeno 10 osoba. Među poginulima su dva policajca i četvero civila, a među ranjenima šest žena i troje djece.

U eksploziji dvije bombe postavljene pored puta u Bagdadu poginule su tri, a ranjeno devet osoba. Prva bomba je eksplodirala na jugoistoku Bagdada, a druga u blizini pijace na istoku iračke prijestonice.

Nasilje je danas pogodilo i tursku luku Izmir. U dvije odvojene eksplozije bombi poginula je jedna osoba, a pet ih je ranjeno.

Četiri mornarička komandosa i šest gerilaca poginulo je u sukobu filipinskih vojnika i muslimanskih ekstremista na jugu zemlje.

Sukob je izbio na otoku Lanhil, sjeveroistočno od otoka Bazilan, na koji su američke trupe prognale pripadnike Abu Sayafa, terorističke grupe koja je povezana s Al-Qaidom.

U Afganistanu je u utorak poginulo najmanje 12 policajaca, a 15 ih je ranjeno u napadu bombaša-samoubice na autobus u Kabulu. Jedan policajac je, međutim, rekao da među žrtvama ima žena i djece.