Svijet
0

UN o nasilju na Kosovu

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je u srijedu uvečer konsultacije iza zatvornih vrata na kojim ih je zamjenik generalnog sekretara Edmund Mule informirao o izvještaju sekretarijata UN-a posvećenom neredima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice 17. marta u kojima je život izgubio jedan policajac UNMIK-a iz Ukrajine.

Konsultacije su zakazane na instiranje Rusije koja je ukazala da je neprihvatljivo da izvještaj koji je za generalnog sekretara Ban Ki-moona pripremio senegalski diplomat Frensis Sakendi toliko dugo nije predstavljen članovima Vijeća.

Kako je poslije konsultacija izjavio ruski ambasdor pri UN-u Vitalij Čurkin, članovi Vijeća ni u srijedu uvečer nisu dobili pisanu verziju izvještaja, ali, kako je dodao, neke stvari su ipak jasnije.

"Ono što smo čuli jasno ukazuje da je odluka o upotrebi sile koju je tada donijelo rukovodstvo UNMIK-a bila nepotrebna, da su razgovori između UNMIK-a i onih koji su protestirali u zgradi suda napredovali i da je bilo puno razloga i nade da se situacija može razriješiti miroljubivo“, naglasio je Čurkin.

Prema njegovim riječima rukovodstvo UNMIK-a je požurilo s provokativnom odlukom koja je dovela do nasilja u kojem je, kako je dodao, policajac UNMIK-a izgubio život.

"Mi smatramo da je kao minimum važno da se na to pitanje obrati pažnja generalnom sekretaru i da se od njega zatraži da razmotri neku vrstu lične odgovornosti, odnosno disciplinske mjere protiv onih osoba koje su vodile UNMIK u tom trenutku“, rekao je Čurkin, aludirajući na američkog diplomatu Laryja Rosina, koji je u to vrijeme bio zamjenik šefa UNMIK-a i koji je, pošto tadašnji šef UNMIK-a Joachim Ruecker u tom trenutku nije bio na Kosovu, donio odluku o upotrebi sile protiv demonstranata u Kosovskoj Mitrovici.

Ruski ambasador je na kraju istakao da je Vijeće dogovorilo da predsjedavajući za ovaj mjesec prenese generalnom sekretaru zabrinost Vijeća u pogledu onoga što se desilo, dodajući da im je zamjenik generalnog sekretara Edmund Mule najavio da će Ban Ki-moon u roku nekoliko dana objaviti saopćenje povodom istrage martovskih događaja u Mitrovici.

"S pažnjom ćemo razmotriti to saopćenje i nadamo se da će generalni sekretar donijeti principijelnu odluku vezanu za one koji su donijeli ne tako mudru, odnosno provokativnu odluku 17. marta“, zaključio je Čurkin, dodajući da bi oni predstavnici međunarodne zajednice koji su odgovorni za događaje, a koji više nisu pod mandatom UN-a, ipak trebali da odgovaraju za svoje postupke, prenio je BBC.

S druge strane, zamjenica britanskog ambasadora u UN-u Kerin Pirs branila je odluku tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Laryja Rosina.

Prema njenim riječima veliki broj članova Vijeća ukazao je da je UNMIK 17. marta djelovao u skladu sa svojim mandatom.

"Sa svoje strane mi pohvaljujemo UN što su provele istragu i vjerujemo da takvi važni događaji i incidenti zaslužuju da budu istraženi. Također smatramo da izvještaj nije adekvatno uzeo u obzir situaciju na terenu pošto se radilo o unaprijed planiranom napadu na međunarodno osoblje na Kosovu. Demonstrati su imali oružje, zapaljive bombe i ručne granate, što svakako ne spada u stvari koje uobičajeno možete naći u zgradi suda“, istakla je Pierc, dodajući da mišljenja da se radilo o mirnim protestima na koje je UNMIK reagovao prekomjernom upotrebom sile nisu tačna, i da demonstranti nisu protestovali samo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nego su, kako je dodala, neki ekstremisti željeli da iskoriste situaciju i pokušaju da vrate vrijeme na period prije 1999. godine.