Svijet
0

UN: Nuklearna politika Pjongjanga nauštrb stanovništva

FENA
Sjeverna Koreja treba trošiti svoja ograničena sredstva na svoje stanovnike, a ne na razvoj nuklearnog oružja, izjavio je u ponedjeljak predstavnik Ujedinjenih naroda zadužen za ljudska prava u toj izoliranoj komunističkoj državi.

Posebni izvjestitelj UN-a Vitit Muntarbhorn izjavio je novinarima u Seulu da je "politika vojnih prioriteta, posebno troškovi na oružje i nuklearno naoružanje u DNR Koreji, za žaljenje jer bi taj novac trebalo da bude upotrijebljen za humani razvoj", javio je Reuters.

Muntarbhorn je zatražio od vlasti Sjeverne Koreje da prestanu kažnjavati građane koji su bili prisiljeni vratiti se u zemlju.

Grupe za ljudska prava i pomoć tvrde da su hiljade, možda i deseci hiljada stanovnika Sjeverne Koreje zatražili azil u inozemstvu, uglavnom bježeći u susjednu Kinu.

Oni upozoravaju da bi poplave od prošlog ljeta i nedostatak hrane mogli dovesti do novog vala izbjeglica iz Sjeverne Koreje.

Izvjestitelj za ljudska prava Muntarbhorn je rekao kako "nije potrebno mnogo da se izda uputstvo zvaničnicima da ne kažnjavaju one koji su poslani nazad u zemlju porijekla".

Washington i humanitarne grupe optužuju Sjevernu Koreju za hapšenje, mučenje i egzekucije onih koji pokušavaju bježati u inozemstvo i onda budu vraćeni.