Svijet
21

UN nije stavio Izrael na "listu srama"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjene nacije nisu uvrstile Izrael na svoju "listu srama" država koje su kršile prava djece u oružanim sukobima, i pored poziva nekoliko organizacija nakon sukoba u Gazi prošlo ljeto.

Nevladine organizacije (NVO), kao što su Human Right Watch (HRW), zatražile su od glavnog sekretara Ban Ki-moona da doda Izrael na ovu listu, kao i palestinski pokret Hamas. Više od 500 djece je poginulo za vrijeme rata u Gazi u ljeto 2014. godine.

HRW je molio Bana da se odupre pritiscima Izraela i njegovog američkog saveznika koji ni po koju cijenu nisu željeli vidjeti izraelske oružane snage uvrštene na ovu "listu srama".

Ambasador Izraela u UN-u Ron Prosor je izrazio svoje zadovoljstvo u ponedjeljak: Ban "je bio u pravu što nije podlegao diktatu terorističkih organizacija arapskih država u svojoj odluci da ne uvrsti Izrael na ovu listu srama, na stranu organizacija kao što su grupa Islamska država (IDIL), Al Kaida i talibani".

Sukob od 50 dana između Izraela i Hamasa 2014. godine uzrokovao je smrt 539 djece i povrede još 2.956. Među povrijeđenima, brojna palestinska djeca pate od trauma i veliki je broj doživotno hendikepiranih, prema UNICEF-u, UN-ovoj organizaciji za djecu.

Ažurirana lista koju su u ponedjeljak objavile Ujedinjene nacije sadrži 51 subjekat, od kojih Boko Haram, grupa IDIL i vojske osam zemalja, od kojih Sirije, Jemena, Demokratske republike Kongo i Južnog Sudana.