Svijet
0

UN: "Nepriznate" posljedice invazije Iraka

FENA
Ured visokog komesara UN-a za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da svijet sramno odbija priznati humanitarne posljedice invazije Iraka prije četiri godine.

U saopćenju agencije se dodaje da je pred UN-om golemi zadatak da bi se pomoglo zemljama poput Jordana i Sirije kako bi se izborile s velikim prilivom iračkih izbjeglica - kao i da je pomoć izvana hitno potrebna da bi se podmirile potrebe izbjeglica iz Iraka za zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem i ishranom.

Sirija je saopćila da je trenutno pružila utočište za milion i dvjesta hiljada iračkih izbjeglica i da taj broj raste, javio je BBC.

Direktor odjeljenja za izbjegličku politiku pri organizaciji za zaštitu ljudskih prava Human Rigts Watch (HRW) Bill Frelick kazao je da međunarodna zajednica oklijeva priznati hitnu potrebu da se pomogne iračkim izbjeglicama.

On smatra da se odugovlači s tim priznanjem jer bi to ujedno značilo priznanje da se ne ide planiranim tempom prema izgradnji slobodnoga i demokratskog Iraka.

Taj cilj su postavile koalicijske snage na čelu sa Sjedinjenim Državama objašnjavajući razloge za invaziju 2003. godine.