Svijet
0

UN: Na Zapadnoj obali ima preko 600 izraelskih barikada

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael i dalje drži na Zapadnoj obali preko 600 barikada koje ometaju saobraćaj Palestincima, objavio je u petak ured Ujedinjenih naroda.

Između 4. septembra 2007. i 29. aprila 2008. broj tih barikada se popeo za 41 i dostigao brojku od 607 barikada, navodi se u izvještaju Službe za koordiniranje humanitarnim poslovima UN-a na palestinskim teritorijama (OCHA).

Služba je navela u prethodom izvještaju, objavljenom 11. aprila, da je Izrael uklonio 44 barikade na Zapadnoj obali od 61, koliko se obavezao da će ukloniti kako bi poboljšao uvjete kretanja Palestinaca, ali je OCHA naglasila da većina skinutih barikada nije bila od velikog značaja.

Izrael je prihvatio početkom aprila da ukloni te barikade, prilikom posjete američke državne tajnice Condoleezze Rice, koja je tu odluku nazvala "dobrim početkom" za poboljšanje života Palestinaca.

U maju je Rice izjavila da će američki posmatrači nadzirati uklanjanje izraelskih vojnih barikada, ocjenjujući da mjere koje su u tom pravcu donijele izraelske vlasti ne poboljšavaju dovoljno svakodnevni živor Palestinaca na Zapadnoj obali.

Te barikade ugrožavaju svakodnevnu slobodu kretanja Palestinaca te koče ekonomski razvoj njihove ekonomije.