{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"UN mora biti nepristrasan, a ne neutralan"

F
19.5.2011. u 08:47
0
4
"UN mora biti nepristrasan, a ne neutralan"
0
"UN mora biti nepristrasan, a ne neutralan"
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ujedinjeni narodi moraju biti nepristrani, ali ne i neutralni u slučajevima u kojima se krše ljudska prava i u sličnim situacijama, rekao je u srijedu glavni tajnik UN Ban Ki-moon u razgovoru za francusku agenciju France Presse.
"Često sam nailazio na iskrivljenu tezu da UN mora biti u svemu neutralan. Ja smatram da mora biti nepristran", kazao je Ban.

"Kad je riječ o priznatim međunarodnim načelima poput ljudskih prava, Ujedinjeni narodi ne mogu ostati neutralni. Smatram da je nužno prokazati kao krivca svakog ko krši ljudska prava, svakog ko krši međunarodne humanitarne zakone", dodao je.

"Ne možemo ostati neutralni u takvim slučajevima, moramo poduzeti nužne mjere kako bi krivci bili proglašeni odgovornima", istaknuo je glavni tajnik UN-a.

"Mora se jasno napraviti razlika između neutralnosti i nepristranosti. Ujedinjeni narodi zadržavaju načelo nepristranosti, ali kad je riječ o vrijednostima i načelima priznatim u cijelom svijetu, Povelja UN-a nam daje mandat da ta načela sačuvamo i zaštitimo", dodao je.

Ban Ki-moon je u istom razgovoru dao naslutiti da će se ponovno kandidovati za položaj prvog čovjeka UN-a, budući da mu sadašnji mandat istječe krajem godine.

"Moja temeljna postavka je to da ako zemlje članice (UN) smatraju moj rad korisnim i nužnim, onda sam ja spreman staviti se na raspolaganje i služiti", rekao je Ban.

"No, to ovisi o zemljama članicama, a ja i dalje nastavljam naporno raditi na rješavanju kriza", dodao je. "Potrebna mi je podrška svih zemalja članica." "Kad dođe odgovarajući trenutak, bit ću spreman iznijeti planove o svojoj budućnosti", napomenuo je.

Posljednjih je mjeseci glavni tajnik govorio kako je previše zaokupljen svim krizama u svijetu da bi mislio na svoju kandidaturu, a sad je moguće da se ona nađe pred Glavnom skupštinom UN-a u bilo kojem trenutku tokom septembarskog zasjedanja.

Sudeći po broju diplomata u UN-u koji njegovu kandidaturu smatraju vrlo vjerovatnom, ima velike izglede da bude ponovno izabran, procjenjuje AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: