{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru

F
16.5.2008. u 09:16
0
0
UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru
0
UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru
Foto: AFP
Posljednje vijesti iz delte rijeke Iravadi u Mijanmaru govore kako nema pouzdanih dokaza da se stanje poboljšava, skoro pune dvije sedmice nakon što je taj dio jugoistočne Azije pogodio ciklon.
Dopisnik BBC-a koji je posjetio udaljene dijelove delte Iravadija kaže da je vidio leševe nanesene poplavama i ruševine, ali ne i znakove bilo kakve aktivnosti humanitarnih organizacija.

Nakon dogovora u New Yorku u srijedu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je rekao da će šef UN-ova odjeljenja za humanitarnu pomoć John Holmes otputovati u Mijanmar u avionu punom hrane.

Mijanmarski ambasador u UN-u Kyav Tint Sve je nakon dogovora na East Riveru naglasio kako je važno da se politika ne miješa sa stanjem u Mijanmaru poslije udara ciklona: "Glavno je da se naglasi kako je ovo humanitarno pitanje i da se ne smije politizirati. Taj stav dijele svi", rekao je on.

Govoreći nakon sastanka u sjedištu UN-a u New Yorku, Ban Ki-moon je rekao da će sazvati konferenciju zemalja koje su spremne pomoći Mijanmaru.

U međuvremenu je UN dramatično povećao procjenu broja ugroženih ljudi u Mijanmaru - svjetska organizacija sada procjenjuje da je oko dva i po miliona stanovnika već izloženo direktnim posljedicama ciklona.

Od udara oluje gotovo da nije dozvoljen ulazak nijednome stranom stručnjaku za raspodjelu pomoći u Mijanmaru (Burmi).

Tajlandski premijer i jedan izaslanik Evropske unije nisu uspjeli tokom boravka i odvojenih razgovora u Mijanmaru prethodnih dana uvjeriti vojne vlasti da promijene dosadašnju politiku, odnosno da odustanu od odluke da će same raspoređivati međunarodnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: