{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru

F
16.5.2008. u 09:16
0
0
UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru
0
UN: Milioni ugroženih u Mijanmaru
Foto: AFP
Posljednje vijesti iz delte rijeke Iravadi u Mijanmaru govore kako nema pouzdanih dokaza da se stanje poboljšava, skoro pune dvije sedmice nakon što je taj dio jugoistočne Azije pogodio ciklon.
Dopisnik BBC-a koji je posjetio udaljene dijelove delte Iravadija kaže da je vidio leševe nanesene poplavama i ruševine, ali ne i znakove bilo kakve aktivnosti humanitarnih organizacija.

Nakon dogovora u New Yorku u srijedu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je rekao da će šef UN-ova odjeljenja za humanitarnu pomoć John Holmes otputovati u Mijanmar u avionu punom hrane.

Mijanmarski ambasador u UN-u Kyav Tint Sve je nakon dogovora na East Riveru naglasio kako je važno da se politika ne miješa sa stanjem u Mijanmaru poslije udara ciklona: "Glavno je da se naglasi kako je ovo humanitarno pitanje i da se ne smije politizirati. Taj stav dijele svi", rekao je on.

Govoreći nakon sastanka u sjedištu UN-a u New Yorku, Ban Ki-moon je rekao da će sazvati konferenciju zemalja koje su spremne pomoći Mijanmaru.

U međuvremenu je UN dramatično povećao procjenu broja ugroženih ljudi u Mijanmaru - svjetska organizacija sada procjenjuje da je oko dva i po miliona stanovnika već izloženo direktnim posljedicama ciklona.

Od udara oluje gotovo da nije dozvoljen ulazak nijednome stranom stručnjaku za raspodjelu pomoći u Mijanmaru (Burmi).

Tajlandski premijer i jedan izaslanik Evropske unije nisu uspjeli tokom boravka i odvojenih razgovora u Mijanmaru prethodnih dana uvjeriti vojne vlasti da promijene dosadašnju politiku, odnosno da odustanu od odluke da će same raspoređivati međunarodnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: