Svijet
33

UN: Mijanmar se ubistvima i progonima etnički čisti od muslimanske manjine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvaničnici Ujedinjenih nacija optužili su Mijanmar za etničko čišćenje od muslimanske manjine u toj zemlji.

U Mijanmaru naoružani vojnici ubijaju rohingja muslimane, a ostale primoravaju na izbjeglištvo, potvrđuju iz UN-a.

Mijanmarski zvaničnici govore kako muslimani na području Rakhine sami pale svoje kuće, a pristup ovoj pokrajini odavno je onemogućen i zabranjen novinarima i humanitarcima, piše BBC.

Rohingya muslimani, kojih u Mijanmaru živi blizu milion, manjina su za koju se smatra kako su uljezi i ilegalni imigranti koji su došli iz susjednog Bangladeša.

Mijanmarska vojska zajedno sa Graničnom policijom te zemlje konstantno i sistematski izvršava kolektivne kazne nad muslimanskom manjinom, naročito nakon ubistva devet graničnih policajaca u oktobru mjesecu, za što su neki političari optužili upravo manjinsko muslimansko stanovništvo.

John McKissick iz UN-ovog ureda za izbjeglice kazao je kako pripadnici vojske i policije ubijaju muškarce i djecu, siluju žene, spaljuju kuće i tjeraju ih da izbjegnu u Bangladeš.

"Bangladeš ne zna šta da radi u ovom slučaju. Ukoliko ostavi otvorene granice time šalje poruku Mijanmaru kako može nastaviti protjerivanjem i dostići ultimativni cilj Mijanmara etnički očišćenog od muslimana", kazao je McKissick.

Unatoč tome što rohingja muslimani generacijama žive u Mijanmaru, većina njih nema državljanstvo i susreću se sa diskriminacijom.