Svijet
0

UN: Međunarodna zajednica hitno treba plan protiv humanitarnih kriza

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valerie Amos rekla je da je međunarodnoj zajednici potreban intervencijski plan protiv humanitarnih kriza u svijetu.

“Takva potreba je jača nego ikada, kako bi države mogle izvršavati svoju obavezu, a to je zaštita građana“, rekla je Amos na sjednici Vijeća za vanjske odnose u New Yorku.

Ona je kao primjer navela Siriju koja pati zbog neefikasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

“Političke razlike, posebno između pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, dovele su do stagnacije na početku krize. Mislim da jednostavno nije postojao način oko kojeg su sve članice bile složne, pa da se s tim ide naprijed, iako se svi slažu da se mora učiniti više kada su humanitarne krize u pitanju“, pojasnila je Amos.

U Siriji se odvijaju sukobi između provladine i Oslobodilačke vojske Sirije od marta 2011. godine. Prema podacima UN-a, u Siriji je do sada poginulo najmanje 210.000 osoba.

“Alati koji su dostupni međunarodnoj zajednici sada izgledaju vrlo ograničeno, ako uzmemo u obzir kompleksnost izazova s kojima se suočavamo. Moramo imati jaču intervencijsku globalnu arhitekturu, koja će se baviti humanitarnim posljedicama konflikata“, zaključila je Amos.