{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Komitet usvojio novi budžet

F
22.12.2007. u 14:28
0
0
UN: Komitet usvojio novi budžet
0
UN: Komitet usvojio novi budžet
Administrativni i budžetski komitet Ujedinjenih nacija usvojio je budžet za 2008-2009. godinu poslije višesatnih intenzivnih pregovora između SAD-a i drugih članica UN-a koje daju veliki doprinos budžetskim prihodima, objavila je u subotu agencija Kyodo.
Očekuje se da 192 članice Generalne skupštine UN-a uskoro usvoje ovaj budžet.

Komitet je usvojio budžet u visini od 4,17 milijardi dolara glasovima 141 člana uz jedino protivljenje SAD-a čiji je predstavnik ukazao da je to samo "preliminarni" budžet koji nije odraz stvarnih finalnih troškova.

SAD imaju najveći udeo u budžetu UN-a od 22 posto, zatim Japan od 16,6 procenata, a obaveze članica se utvrđuju prema bruto domaćem proizvodu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je u oktobru predložio da komitet usvoji budžet od 4,2 milijarde dolara jer "svijetu nikada dosad nisu bile potrebnije jače UN, a nikada dosad naši finansijski izvori nisu bili tanji".

Predloženi budžet je za 23 miliona dolara veći od budžeta za 2006-2007.

Zvaničnici UN-a, međutim, ukazuju da u taj prijedlog nisu uračunati mogući dodatni troškovi, kao što su inflacija i kursne razlike, koji bi mogli povećati budžet na 4,6 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: