{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Komitet usvojio novi budžet

F
22.12.2007. u 14:28
0
0
UN: Komitet usvojio novi budžet
0
UN: Komitet usvojio novi budžet
Administrativni i budžetski komitet Ujedinjenih nacija usvojio je budžet za 2008-2009. godinu poslije višesatnih intenzivnih pregovora između SAD-a i drugih članica UN-a koje daju veliki doprinos budžetskim prihodima, objavila je u subotu agencija Kyodo.
Očekuje se da 192 članice Generalne skupštine UN-a uskoro usvoje ovaj budžet.

Komitet je usvojio budžet u visini od 4,17 milijardi dolara glasovima 141 člana uz jedino protivljenje SAD-a čiji je predstavnik ukazao da je to samo "preliminarni" budžet koji nije odraz stvarnih finalnih troškova.

SAD imaju najveći udeo u budžetu UN-a od 22 posto, zatim Japan od 16,6 procenata, a obaveze članica se utvrđuju prema bruto domaćem proizvodu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je u oktobru predložio da komitet usvoji budžet od 4,2 milijarde dolara jer "svijetu nikada dosad nisu bile potrebnije jače UN, a nikada dosad naši finansijski izvori nisu bili tanji".

Predloženi budžet je za 23 miliona dolara veći od budžeta za 2006-2007.

Zvaničnici UN-a, međutim, ukazuju da u taj prijedlog nisu uračunati mogući dodatni troškovi, kao što su inflacija i kursne razlike, koji bi mogli povećati budžet na 4,6 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: