Svijet
0

UN: Kim Jong-un na luksuz potrošio 645 miliona dolara

FENA
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Rastrošnost mladog sjevernokorejskog diktatora Kima Jong-una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Jong-ila, pokazali su podaci iz izvještaja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za istragu poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Režim te zemlje je tokom 2012., prve godine vladavine Kima Jong-una, na luksuz potrošio čitavih 645,8 miliona dolara, pokazali su podaci UN-a.

Od kad je došao na vlast, Kim Jong-un je na luksuz godišnje trošio u prosjeku 300 miliona dolara. Između ostalog, za njega je iz inozemstva uvezeno više desetina najskupljih Mercedesa, kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetina klavira.

U izvještaju se ne navodi kako su te stvari uvezene u Sjevernu Koreju, s obzirom da je ta zemlja pod strogim sankcijama UN-a.

Kim je, navodno, potrošio i značajnu sumu novca na izgradnju privatnog pozorišta za "hiljadu svojih najbližih saradnika".

Jedan bivši zvaničnik sjevernokorejskog režima, koji je uspio da pobjegne iz te zemlje, svjedočio je pred Komisijom UN-a da zvanični Pjongjang dolazi do deviza neophodnih za finansiranje svojih rastrošnih navika pomoću nelegalne prodaje alkohola u islamskim zemljama, kao i prodajom afričke slonovače Kini.

Tvrdnje Komisije potvrđuju i izjave bivše američke košarkaške zvijezde Dennisa Rodmana, koji je poslije posjete Pjongjangu u oktobru rekao da životni stil Kima Jong-una podsjeća na žurku sa "sedam zvjezdica, uz koktele koji teku u potocima i privatne jahte usidrene na njegovom privatnom ostrvu".

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu je u novembru saopćila da je Sjeverna Koreja jedna od 34 zemlje svijeta kojima je potrebna pomoć spolja da prehrani svoje stanovništvo.