Prošlo mjesec dana
4

UN: Izrael još nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tvrdnje o učešću radnika UNRWA-e u napadu

F. H.
Mjesec dana nakon izraelskih tvrdnji da je desetak osoblja Ujedinjenih nacija bilo uključeno u napad Hamasa 7. oktobra, UN-ovi istražitelji još nisu dobili nikakve dokaze od Izraela koji bi poduprli te tvrdnje, iako očekuju da će neki materijal biti dostupan "uskoro".

Optužbe protiv 12 zaposlenika UN-ove Agencije za pomoć i rad u Palestini (UNRWA) navele su 16 velikih donatora da obustave doprinose u ukupnom iznosu od 450 miliona dolara u vrijeme kada se više od dva miliona stanovnika Gaze suočava s glađu. UNRWA kaže da se približava "tački prijeloma" i da ima dovoljno sredstava za nastavak rada najviše sljedećih mjesec dana.

UN-ov Ured za unutarnje nadzorne službe (OIOS) pokrenuo je istragu 29. januarau svjetlu izraelskih optužbi koje su UNRWA-i prvobitno predstavile u januaru, a u srijedu je generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu dostavio novosti o svom radu.

Diplomati koji su vidjeli preliminarni izvještaj OIOS-a rekli su da ono ne sadrži nove dokaze iz Izraela od prvobitnog predstavljanja tvrdnji u januaru, koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima. U sažimanju nalaza, glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric, potvrdio je da istraga tek treba dobiti potkrepljujući materijal iz Izraela.

"Istražitelji OIOS-a pregledali su početne informacije koje je UNRWA primila od izraelskih vlasti. Istraga je i dalje u toku. OIOS će nastojati potvrditi dodatne informacije i usporediti dobivene informacije s materijalima u posjedu izraelskih vlasti, koje OIOS uskoro očekuje. Osoblje OIOS-a planira uskoro posjetiti Izrael kako bi dobili informacije od izraelskih vlasti koje bi mogle biti relevantne za istragu", rekao je Dujarric, dodajući da su istražitelji opisali saradnju država članica kao "adekvatnu".

Rekao je da su se istražitelji konsultovali s drugim državama članicama i posjetili sjedište UNRWA-e u Jordanu kako bi pregledali informacije o osoblju i operacijama UNRWA-e, uključujući elektronsku komunikaciju i podatke o korištenju vozila UN-a.

Wall Street Journal izvijestio je prošle sedmice da je procjena američkog nacionalnog obavještajnog vijeća, s "niskom pouzdanošću" ocijenila da je nekolicina osoblja UNRWA-e sudjelovala u napadu na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civila .

Izraelska misija pri UN-u uputila je upite o istrazi ministarstvu vanjskih poslova u Tel Avivu. Ministar vanjskih poslova, Israel Katz, rekao je da će im vlada "dati sve materijale koji dokazuju umiješanost UNRWA-e u terorizam i njihovu štetu za budućnost regije".

Od početnih optužbi protiv 12 radnika UNRWA-e, od kojih se vjeruje da je devet još uvijek živo, Izrael je tvrdio da su ukupno 190 zaposlenika UNRWA-e, uključujući učitelje, također bili militanti Hamasa ili Islamskog džihada. Izraelska vojska također je rekla da je ispod sjedišta UNRWA-e u Gazi pronađen tunel te da su oružje i streljivo pronađeni u zgradi sjedišta.

Šef UNRWA-e, Philippe Lazzarini, rekao je da agencija "nije znala što je pod njenom sjedištem u Gazi", za koje je istaknuo da je napušteno od izraelske naredbe za evakuaciju u oktobru. Rekao je da je UNRWA u razdobljima relativnog mira svako tromjesečje pregledavala svoje prostorije i uvijek prosvjedovala ako je bila narušena njena neutralnost.

Izrael je dugo tražio da se UNRWA, osnovana 1949., raspusti, ali sa 30.000 zaposlenih (13.000 u Gazi) nadmašuje svaku drugu UN-ovu agenciju, koja ima ukupno oko 200 zaposlenika u Gazi.

"Pomalo je kratkovidno vjerovati da UNRWA može samo tehnički predati sve svoje aktivnosti drugim agencijama UN-a ili nevladinim organizacijama. To je agencija [koja je] prilično jedinstvena jer mi... primarno pružamo usluge slične državnim jednoj od najsiromašnijih zajednica u regiji", rekao je Lazzarini novinarima u Jeruzalemu u četvrtak.