{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Irak skriva prave brojke mrtvih u Iraku

F
25.4.2007. u 11:35
0
0
UN: Irak skriva prave brojke mrtvih u Iraku
0
UN: Irak skriva prave brojke mrtvih u Iraku
Foto: AFP
Misija za pomoć Ujedinjenih naroda Iraku (Unami) prigovorila je u srijedu iračkoj vladi da blokira pristup stvarnim brojkama o žrtvama rata za prvo tromjesečje.
Premijer Nuri al-Maliki je prestao objavljivati brojke i optužio je Ujedinjene narode da su pretjerali u svojim procjenama o žrtvama rata u prethodnom izvještaju, saopćio je Unami tokom predočenja svog tromjesečnog izvještaja u Bagdadu.

U prethodnom izvještaju od 16. januara, Unami je saopćio brojku od 34.400 mrtvih u 2006. u svakodnevnom nasilju u Iraku.

"Premijerov ured je obavijestio Unami da su brojke mrtvih iz
izvještaja pretjerane bez obzira što ih je izradilo i dostavilo ministarstvo", objasnila je ova organizacija.

Brojke, objavljene u izvještaju od januara, temelje se na informacijama dobijenim od različitih iračkih ministarstava, posebno ministarstva zdravstva, saopćio je Unami.

Unami žali zbog ovakvog vladinog stava, "problematično je i za žaljenje da vlada nije dozvolila Unamiju pristup brojkama ministarstva zdravstva o broju mrtvih tokom izvještajnog perioda" od januara do marta.

Iračke i američke vlasti tvrde da je broj mrtvih civila u vjerskom nasilju u Iraku u padu od pokretanja 14. februara sigurnosnog plana za Bagdad, ne objavljujući pritom pravu brojku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: