{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN imenovale Šveđanku za "vodećeg policajca"

F
8.3.2010. u 21:00
0
0
UN imenovale Šveđanku za "vodećeg policajca"
0
UN imenovale Šveđanku za "vodećeg policajca"
Anne-Marie Orler
Šveđanka je u ponedjeljak izabrana za "vodećeg policajca" Ujedinjenih nacija, čiji zadaci uključuju regrutovanje osoblja za mirovne operacije UN-a, saopćio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
Ban je imenovao Anne-Marie Orler za policijskog savjetnika UN-a na 8. mart, Međunarodni dan žena. Svjetska organizacija ove je sedmice zvanično obilježila taj datum međunarodnom konferencijom o ženama u sjedištu UN-a kojoj su prisustvovale stotine nevladinih oirganizacija i brojni ministri u vladama, prenosi DPA.

"Ravnopravnost spolova i jačanje položaja žena su među mojim prioritetima", izjavio je Ban novinarima.

Kazao je kako su žene nada za ostvarenje brojnih ciljeva kao što su smanjenje siromaštva, razvoj i zaustavljanje širenja HIV/AIDS-a.

Orler će obavljati dužnost savjetnika za mirovne misije UN-a u vezi policijskih kontingenata u tim misijama. Ona je služila u švedskoj policiji prije nego što se pridružila UN-u u 2008. kao zamjenica policijskog savjetnika. Ona je pomagala u regrutovanju policajki u mirovne operacije.

"Sada Ujedinjene nacije imaju ženu kao 'vodećeg policajca'. Sjajno je na ovakav način proslaviti Međunarodni dan žedna", izjavio je Ban.

Ban je poručio međunarodnoj konferenciji o ženama prošle sedmice da 40 posto visokih dužnosti pod njegovim rukovodstvom obavljaju žene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: