|

UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"

UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"
0
F
FENA
13.11.2007. u 10:50
0
komentara
0

dijeljenja
UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"
Vodeći klimatski zvaničnik UN-a upozorio je tvorce politike i naučnike koji pokušavaju izraditi istorijski izvještaj o klimatskim promjenama kako bi ignoriranje globalnog zagrijavanja bilo "krivično odgovorno".
Izjava Yve de Boera došla je na otvaranju sedmicu dana duge konferencije koja će dovršiti precizan vodič o stanju globalnog zagrijavanja i tome šta se može učiniti da se spriječi pregrijavanje Zemlje. To je četvrti i posljednji izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, sudobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, javio je AP.

Ekolozi i autori izvještaja očekuju napetu raspravu o tome šta uključiti u njega. Komitet je već ustanovio da se klima počela mijenjati zbog emisije gasova koju stvaraju ljudi, kazao je de Boer, direktor Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

"Svi ćemo osjetiti njene posljedice, globalno zagrijavanje će pogoditi najsiromašnije zemlje i zaprijetit će samom opstanku" nekih ljudi, kazao je.

"Ne prepoznati urgentnost te poruke i ne djelovati po njoj ne bi bilo ništa manje od krivične odgovornosti" i direktan napad na najsiromašnije narode na svijetu, kazao je De Boer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.