{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"

F
13.11.2007. u 10:50
0
0
UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"
0
UN: Ignorisanje globalnog zagrijavanja "krivična odgovornost"
Vodeći klimatski zvaničnik UN-a upozorio je tvorce politike i naučnike koji pokušavaju izraditi istorijski izvještaj o klimatskim promjenama kako bi ignoriranje globalnog zagrijavanja bilo "krivično odgovorno".
Izjava Yve de Boera došla je na otvaranju sedmicu dana duge konferencije koja će dovršiti precizan vodič o stanju globalnog zagrijavanja i tome šta se može učiniti da se spriječi pregrijavanje Zemlje. To je četvrti i posljednji izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, sudobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, javio je AP.

Ekolozi i autori izvještaja očekuju napetu raspravu o tome šta uključiti u njega. Komitet je već ustanovio da se klima počela mijenjati zbog emisije gasova koju stvaraju ljudi, kazao je de Boer, direktor Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

"Svi ćemo osjetiti njene posljedice, globalno zagrijavanje će pogoditi najsiromašnije zemlje i zaprijetit će samom opstanku" nekih ljudi, kazao je.

"Ne prepoznati urgentnost te poruke i ne djelovati po njoj ne bi bilo ništa manje od krivične odgovornosti" i direktan napad na najsiromašnije narode na svijetu, kazao je De Boer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: