Svijet
0

UN i SAD osudili napad u Samari

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon oštro je osudio ponovljeni napad na šiitsko svetište u Samari, gdje je eksplozija podmetnute bombe u februaru 2006. izazvala val sektaškog nasilja u Iraku.

"Glavni tajnik je duboko šokiran razornim napadom na sveti hram imama Ali Al-Haija i imama Hassana Al Askarya u Samari u srijedu. On oštro osuđuje taj akt koji je jasno usmjeren na provociranje sektaškog nasilja u Iraku", navela je glasnogovornica glavnog tajnika Michele Montas u priopćenju UN-a.

Ban je pozvao Iračane da izbjegnu uvlačenje u krvavi krug osvete i pokažu najveću suzdržanost i jedinstvo te pohvalio napore iračkih političkih i vjerskih čelnika na smirivanju situacije.

Bijela kuće također je "najoštrije osudila" napad u Samari, okrivljujući za njega Al-Qaidu, prenijele su agencije.

"Najoštrije osuđujemo napad na džamiju u Samari. On ima sve oznake Al-Qaide - jasno je usmjeren na potpaljivanje sektaških napetosti.. oni doslovno žele dići u zrak iračku demokratiju", rekao je Tony Snow, glasnogovornik Bijele kuće.

On je pohvalio akcije koje je iračka vlada poduzela kao odogovor na napad u Samari, uvođenje policijskog sata, slanje pojačanja snagama sigurnosti i druge.

Američki ministar odbrane Robert Gates ocijenio je kako svi treba da budu zabrinuti, s obzirom na ono što se dogodilo prije 15 mjeseci kada je bio prvi napad.

"Čini se da je to još jedna napor Al-Qaide da spriječi političku pomirenja u Iraku i potakne sektaško nasilje", izjavio je Gates u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, objavio je Pentagon.

Gates je također izrazio nadu da će Iračani shvatiti šta je pravi cilj napada i suzdržati se od nasilja.