Svijet
0

UN i EU moraju da podrže nove pregovore o Kipru

FENA
Ujedinjene nacije i Evropska unija moraju snažno da se založe za obnovu kiparskih mirovnih pregovora pošto sljedećeg mjeseca budu održani izbori u grčkom djelu otoka, ocijenila je Međunarodna krizna grupa (ICG).

Ta nevladina organizacija je u izvještaju, pod nazivom "Kipar: promjena smjera ka podjeli", navela da je rješavanje kiparskog pitanja u interesu i Grka i Turaka na istočnomediteranskom otoku, ali i da će doprinijeti većoj efikasnosti EU i poboljšanju odnosa Unije sa Turskom.

"Nerješavanje kiparskog problema i održavanje statusa quo nije više moguće. Nove tendencije (u tom procesu) ugrožavaju područja van Kipra, od uvozne politike EU do Afganistana", kaže se u izvještaju ICG-a.

Grupa je ocijenila da će podjela otoka biti najpogodnija opcija ako propadnu novi pokušaji Ujedinjenih naroda da bude riješen problem Kipra, napominjući da sve strane moraju mnogo snažnije da se angažuju u rješavanju tog pitanja, prenosi Reuters.

Otok je od 1974. podijeljen na Republiku Kipar, međunarodno priznati grčki dio na jugu otoka, i manji sjeverni dio, tzv. Tursku Republiku Sjeverni Kipar (TRNK), koji nastanjuju Turci i koji priznaje jedino vlada u Ankari.

Mnogi pokušaji svjetske organizacije da dođe do ujedinjenja Kipra su propali, uključujući i posljednji plan UN-a iz 2004. koji su odbacili kiparski Grci.

Ankara nema diplomatske odnose sa grčkim djelom Kipra, koji je do sada uspijevao da blokira pokušaje EU da Unija uspostavi trgovinske odnose sa TRNK, strahujući da bi to moglo da vodi ka priznavanju tog djela otoka.

Pregovori Turske o članstvu u EU su u zastoju zbog odbijanja Ankare da svoje luke i aerodrome otvori za grčki dio Kipra, koji je članica EU od 2004. godine.