Svijet
0

UN: Gordon Brown pozvao na iskorjenjivanje siromaštva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown u utorak je u sjedištu UN-a u New Yorku pozvao na stvaranje novog međunarodnog saveza za borbu protiv globalnog siromaštva.

Pozvao je države, nevladine organizacije, međunarodne korporacije i pojedince da podrže milenijske ciljeve globalnog razvoja, od čijeg je prihvaćanja 2000. godine u UN-u malo toga učinjeno.

"Vrijeme je nazvati to pravim imenom, razvojnom krizom koja treba hitnu akciju.(...) Kako bismo se posvetili rješavanju najgoreg siromaštva, moramo sazvati najbolje od čovječanstva i ja želim okupiti veliku koaliciju savjesti na ostvarivanju tog cilja", rekao je Brown u govoru koji je održao nakon sastanka s glavnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki-moonom.

"Izletjeli smo s kolosijeka na nekim ciljevima. Neki kažu da nećemo uspjeti, no ja kažem da još uvijek možemo", izjavio je Ban Ki-moon. Brown je rekao da je za revitalizaciju UN-ovih milenijskih ciljeva globalnog razvitka osigurao podršku 12 svjetskih čelnika i 20 vodećih međunarodnih korporacija, uključujući Microsoft Corp, Google Inc i Wal-Mart.

U govoru se Brown usredotočio na nalaženje praktičnih rješenja za ispunjavanje milenijskih ciljeva kako bi se, kako je rekao "iskorijenila velika zla našeg vremena: nepismenost, bolesti, siromaštvo, degradacija okoliša i nerazvijenost".

Milenijski cilj da se do 2015. osigura osnovno obrazovanje za svako dijete neće biti ostvaren do 2100., a cilj da se smrtnost djece smanji za dvije trećine neće biti postignut do 2050., ako se odmah ne krene u akciju, rekao je Brown.

Za sljedeću je godinu najavio sazivanje međunarodne konferencije na kojoj bi se procijenilo što je učinjeno i dogovorilo daljnje djelovanje na tom planu.

"Želim da se okupimo kao jedan svijet. Želim da sazovemo krizni sastanak sljedeće godine na kojem ćemo izvijestiti gdje smo i što nam je za činiti", rekao je Brown.

Ban Ki-Moon i Brown razgovarali su i o situaciji u Darfuru i planovima za razmještaj mirovnih snaga UN-a i Afričke unije u toj građanskim ratom i glađu zahvaćenoj sudanskoj pokrajini.

"Darfur je tragedija koja je izazvala smrt četvrt milijuna ljudi, dva milijuna su raseljena a četiri milijuna su ostala u gladi. Ja nisam spreman to prihvatiti bez poduzimanja akcije", rekao je Brown.

Izrazio je nadu da će Vijeće sigurnosti UN-a danas prihvatiti rezoluciju o Darfuru koju su predložile Velika Britanija, Francuska i SAD.

U njoj se daje "mandat za razmještaj snaga u najvećoj mirovnoj operaciji u svijetu kako bi se zaštitili građani Darfura", rekao je Brown.

Rezolucije predviđa dolazak 19.000 pripadnika mirovnih snaga i pooštravanje sankcija Sudanu, ako se ne postigne primirje i ne omogući njihov razmještaj.