Svijet
0

UN, EU i Velika Britanija zabrinuti zbog odluke Zimbabvea

FENA
Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Velika Britanija i niz humanitarnih organizacija izrazili su danas ozbiljnu zabrinutost zbog odluke vlade Zimbabvea da na neodređeno vrijeme suspendira dozvolu za rad na terenu svim humanitarnim i nevladinim organizacijama.

Humanitarne i nevladine organizacije sastaju se danas kako bi razgovarale o dopisu ministra za javne službe Nicholasa Gogha kojim im naređuje da obustave rad na terenu, zbog "prekoračenja uvjeta i obaveza iz njihove dozvole za rad".

Organizacije navode da će zabrana nanijeti nepopravljivu štetu toj državi, gdje se oko četiri miliona ljudi, odnosno trećina populacije, oslanja na pomoć u hrani.

UN su saopćile da je njihov humanitarni rad u Zimbabveu ugrožen ukoliko ne mogu da se oslone na pomoć nevladinih organizacija.

"Posljedice će biti veoma dramatične", rekla je Elizabeth Birs iz Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja u Ženevi.

Evropska komisija, najveći donator humanitarne pomoći Zimbabveu, zatražila je da zabrana odmah bude ukinuta, dok je Velika Britanija optužila dugogodišnjeg šefa države Roberta Mugabea da koristi glad kao "političko oružje".

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Louise Arbour također je osudila odluku vlade Zimbabvea, ističući da je riječ o "neodgovornom činu".

Vlada predsjednika Mugabea, koja je optužila neke nevladine organizacije za otvorenu kampanju u korist opozicionog kandidata Morgana Tsvangiraija, na općim izborima u martu, odbacuju kritike.

Prema zvaničnim rezultatima izbora od 29. marta, koje je izborna komisija saopćila tek 2. maja, Tsvangirai je na izborima osvojio 47,9 posto glasova, a Mugabe 43,2 posto.

Tsvangirai najprije nije prihvatao ove rezultate, saopćivši da je već u prvom krugu odnio pobjedu, ali je poslije odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora, koji je zakazan za 27. juna. Zabrana rada humanitarnim i nevladinim organizacijama, tri sedmice prije drugog kruga predsjedničkih izbora, na kome će Mugabe i Tsvangirai odmjeriti snage podstakla je sumnje da država želi da onemogući inostranim posmatračima pristup problematičnim područjima, navela je DPA.

Neke humanitarne organizacije već su se žalile da je dopremanje pomoći u neka ruralna područja u Zimbaveu ozbiljno ugroženo zbog napada naoružanih pristalica Mugabeove partije na opozicione pristalice poslije martovskih izbora, podsjetila je njemačka novinska agencija.