Svijet
0

UN danas bira pet članica Vijeća sigurnosti

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrat će danas pet privremenih članica Vijeća sigurnosti, a oči diplomata na East Riveru uprte su u Venecuelu, koja je, usprkos razmjeni neprijateljskih tonova s Washingtonom, izuzetno snažan kandidat.

Glasanje je tajno, pa većina diplomata u UN-u smatra da će Venecuela, koja je potrošila silni novac lobirajući za mjesto u Vijeću sigurnosti, bez problema dobiti više glasova od rivala Gvatemale.

Ostaje jedino da se vidi hoće li ishod glasanja u potpunosti zadovoljiti ambicije predsjednika Huga Chaveza, jer je za izbor u Vijeće sigurnosti potrebno osvojiti dvije trećine od ukupno 192 glasa u Generalnoj skupštini.

"Sjedinjene Države su protiv Venecuele, posebno nakon septembarskih verbalnih okršaja s Georgeom W. Bushom i obećavanja pomoći siromašnim iz Harlema", rekao je novinarima diplomat koji je želio ostati anoniman.

"To je mač sa dvije oštrice za obje strane. Ali postoji ozbiljna vjerovatnoća da Generalna skupština izglasa Venecuelu baš uinat Amerikancima", smatra ovaj diplomat.

Američki ambasador pri UN-u John Bolton smatra da Venecueli nije mjesto u Vijeću sigurnosti, poredeći posljedice eventualnog izbora te države sa sličnim razvojem situacije početkom 90-tih godina prošlog stoljeća kada je sporna bila Kuba.

"Niko ne očekuje potpuno jedinstvo u svim otvorenim pitanjima, ali jednostavno, postoji razlika između argumentirane diskusije i nekonstruktivnog pokašanja", smatra Bolton, prenose agencije.

Preostala četiri mjesta u Vijeću sigurnosti bit će popunjena uz znatno manje atraktivna nadmetanja ili nakon dogovora država regiona, tako da je već poznato da će Evropu umjesto Grčke i Danske zastupati Belgija i Italija, dok će Indonezija najvjerovatnije nadvladati Nepal. Južnoafrička Republika će jednostavno zamijeniti Tanzaniju.