Svijet
27

UN će istražiti zločine protiv Rohinja muslimana u Mijanmaru

FENA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vijeće za ljudska prava UN-a u petak je pristalo poslati međunarodnu misiju za utvrđivanje činjenica kako bi istražili navode o ubijanjima, silovanjima i mučenjima Rohinja muslimana od strane snaga sigurnosti u mijanmarskoj državi Rakhine, javlja Reuters.

Međutim, ambasador Mijanmara u UN-u Htin Lynn, obraćajući se prije nego što je odluka donesena konsenzusom, odbacio je ovaj potez rekavši da "nije prihvatljiv". Mijanmarska nacionalna komisija upravo je razgovarala sa navodnim žrtvama koje su izbjegle u Bangladeš i objavit će nalaze istrage u augustu, kazao je.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava bez glasanja je usvojilo rezoluciju donesenu od strane Evropske unije i podržanu od strane zemalja uključujući SAD, koja poziva na "osiguravanje pune odgovornosti za počinioce i pravde za žrtve."

U prošlomjesečnom izvještaju UN-a koji se temelji na razgovorima sa 220 pripadnika naroda Rohingya od ukupno 75.000 koliko ih je izbjeglo u Bangladeš od oktobra, navodi se da su mijanmarske snage sigurnosti počinile masovna ubistva i grupna silovanja pripadnika naroda Rohingya u kampanji koja "vrlo vjerovatno" predstavlja zločine protiv čovječnosti i moguće etničko čišćenje.

Lynn, komentirajući rezoluciju, kazao je da ona "nije prihvatljiva za Mijanmar i nije u skladu sa situacijom na terenu i našim nacionalnim prilikama. Neka narod Mijanmara odabere najbolji pravac djelovanja kako bi se riješili problemi u Mijanmaru. Mi ćemo učiniti ono što treba i to ćemo učiniti vrlo mudro i pošteno."