{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Britanija i Francuska predstavile novu rezoluciju sa sankcijama Iranu

F
FENA
22.2.2008. u 10:02
0
0
UN: Britanija i Francuska predstavile novu rezoluciju sa sankcijama Iranu
0
UN: Britanija i Francuska predstavile novu rezoluciju sa sankcijama Iranu
Foto: AFP
Velika Britanija i Francuska u četvrtak su službeno predstavile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN kojim se uvodi treći krug sankcija Iranu, zbog odbijanja te zemlje da obustavi program obogaćivanja urana.
SAD je najveći zagovornik novih sankcija Teheranu, no Kina i Rusija, preostale dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, te Njemačka, uglavnom su postigle suglasnost oko sankcija, izvijestili su mediji u SAD-u.

Tih šest zemalja već je ranije stavilo u optjecaj nacrt rezolucije koji predviđa zabranu putovanja za nove kategorije iranskih dužnosnika, zabranu kupnje opreme koja se može rabiti u civilnim i nuklearnim programima, veći nadzor iranskih financijskih institucija i inspekcije zračnog i morskog tereta namijenjenog Iranu.

Iran inzistira da je njegovo obogaćivanje urana namijenjeno samo proizvodnji goriva za nuklerane reaktore u centralama, no SAD, EU i drugi sumnjaju da je pravi cilj proizvodnja nuklearnog oružja.

Nacrt rezolucije predviđa rok od 90 dana i kojem direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) treba izvijestiti Vijeće sigurnosti UN o iranskom poštivanju zahtjeva Vijeća. U slučaju da Teheran suspendira obogaćivanje urana, Vijeće sigurnosti UN suspendiralo bi sankcije.

Nacrtom se predviđa i mogućnost uvođenja dodatnih mjera, ako se Iran e povinuje zahtjevima Vijeća sigurnosti UN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: