{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Bez dogovora o konvenciji o terorizmu

F
2.12.2005. u 14:08
0
0
UN: Bez dogovora o konvenciji o terorizmu
0
UN: Bez dogovora o konvenciji o terorizmu
Pravni komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nije uspio postići dogovor o konvenciji koja se odnosi na borbu protiv terorizma zbog različitih definicija terorizma koje postoje među članicama UN-a.
Generalni sekretar Kofi Annan izrazio je u četvrtak uvečer nezadovoljstvo ovakvim ishodom i najavio razgovare s predstavnicima zemalja članica UN-a s kako bi se dogovor postigao do septembra 2006., izjavio je glasnogovornik UN-a.

To je rok koji su svjetski lideri postavili na samitu u septembru 2005. godine kada je zaključeno da je potrebno usvojiti opću rezoluciju o borbi protiv terorizma, prenio je Associated Press.

Iako postoji opća saglasnost da rezoluciju treba usvojiti što prije, članice UN-a ostaju podijeljene u pitanju uzroka terorizma i utvrđivanja razlike između terorizma i akcija nacionalnih oslobodilačkih pokreta.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice kazala je u Generalnoj skupštini u septembru da antiteroristička konvencija treba proglasiti nezakonitim sve napade na civilne ciljeve.

"Nikakav uzrok, nikakav pokret niti bilo kakva nepravda ne mogu biti opravdanje za namjerna ubistva nevinih civila i neboraca", istaknula je tada Rice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: