Svijet
0

UN: Ban Ki-munu najviše glasova za Annanovo mjesto

FENA
Južnokorejanac Ban Ki-mun zadržao je u četvrtak vodstvo na neformalnom glasanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku o nasljedniku generalnog sekretara svjetske organizacije Kofija Annana.

Ki-mun, koji je više od 2,5 godine bio ministar vanjskih poslova Južne Koreje, uvjerljivo vodi ispred Indijca Sashija Tarora, podsekretara UN-a za javnost, mada je dobio jedan glas manje u odnosu na prethodno glasanje, javio je Reuters pozivajući se na neimenovane diplomate u sjedištu svjetske organizacije.

Ban Ki-mun je jedini od sedam kandidata koji je dobio većinu glasova - 13 je bilo "za", jedan protiv, a jedan uzdržan. Nije objavljeno da li je južnokorejski diplomat dobio neophodnu podršku svih pet članica Vijeća sigurnosti s pravom veta.

Od ostalih šest kandidata nijedan nije dobio neophodnih devet glasova s kojima može konkurirati. Ambasadori 15 zemalja Vijeća sigurnosti davali su glasove za svakog od sedam kandidata na mjesto generalnog sekretara.

Iako je glasanje nezvanično, ono je ipak pokazatelj kakav bi mogao biti konačan rezultat prilikom izbora nasljednika Annanova, koji položaj napušta 31. decembra 2006., navodi britanska agencija.

Prema Povelji UN-a, Vijeće sigurnosti preporučuje kandidata za generalnog sekretara svjetske organizacije Generalnoj skupštini, koja po pravilu nakon kraće debate daje saglasnost.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija - najviše utiču na izbor generalnog sekretara UN-a.