Svijet
0

UN: Ban Ki-moon o glavnim prioritetima u 2008. godini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Održavanje mira, preventivna diplomacija, klimatske promjene i poboljšanje stanja u siromašnim zemljama kao i unutarnje reforme, bit će u vrhu prioriteta Ujedinjenih naroda (UN) u 2008., najavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u govoru namještenicima te organizacije.

"Ako se izazovi koji predstoje čine zastrašujućim, podsjetimo se velikih očekivanja koja se polažu u nas", kazao je Ban okupljenom osoblju u petak u sjedištu UN-a u New Yorku prema govoru objavljenom u subotu na web stranici Svjetske organizacije.

"Svijet prepoznaje prijeko potrebnu ulogu UN-a. Neka nas ohrabri činjenica da je multilateralizam živ i zdrav i potrebniji nego ikada, a ljudi očekuju od nas globalna rješenja za globalne probleme", naglasio je glavni tajnika UN-a.

Napominjući kako se u 2008. obilježava 60. obljetnica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ban je najavio da će Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava biti ojačan, kako bi se osigurali "bolji rezultati na terenu", te da će se formirati radna skupina za globalno suzbijanje nasilja nad ženama.

Na planu mira i sigurnosti, on je izdvojio početak hibridne mirovne misije UN-Afrička unija u Darfuru u Sudanu (UNAMID) - najveće misije UN-a s 26.000 vojnika i policajaca koji bi trebali osigurati mir u ovoj sudanskoj pokrajini.

"Naša zadaća sada je jačati kapacitete preventivne diplomacije, te izgraditi integriraniji i djelotvorniji UN-ov pristup u odgovoru na sukobe i podršci mirovnim procesima", rekao je Ban Ki-moon.

Pozvao je na udvostručenje napora na ostvarenju UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja do 2015., kojima se traži suzbijanje gladi i ekstremnog siromaštva, smrtnosti djece i rodilja, nedostupnosti zdravstvene skrbi i obrazovanja, ističući kako Afrika mora u tome imati prioritet.

Ban je pozvao na povezivanje u ostvarivanju klimatskih i razvojnih ciljeva, posebno ističući nužnost da se do kraja 2008. realizira dogovor o ograničenju emisije stakleničkih plinova postignut na konferenciji na Baliju.

Ban Ki-moon, koji će u ponedjeljak održati svoju prvu konferenciju za novinare u novoj godini, također je ukazao na nužnost nastavka unutarnjih reformi UN-a, posebno na planu upravljanja, izvedbe, odgovornosti i transparentnosti, kao preduvjeta za uspjeh u ostvarivanju postavljenih ciljeva u 2008.