{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Ahtisaari za Kosovo preporučio nezavisnost pod međunarodnom kontrolom

F
26.3.2007. u 17:12
0
0
UN: Ahtisaari za Kosovo preporučio nezavisnost pod međunarodnom kontrolom
0
UN: Ahtisaari za Kosovo preporučio nezavisnost pod međunarodnom kontrolom
Martti Ahtisaari
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Martti Ahtisaari je u svom konačnom izvještaju koji je u ponedjeljak predstavio u Ujedinjenim nacijma preporučio nezavisnost srbijanske pokrajine pod međunarodnom kontrolom.
"Nezavisnost je jedina opcija za osiguranje političke stabilnosti i ekonomske održivosti Kosova", izjavio je Ahtisaari, javlja AFP.

"Predlažem da se nezavisnost Kosova i obaveze koje rezultiraju iz mog prijedloga za rješenje krize provode u prvo vrijeme pod kontrolom i uz podršku međunarodne civilne i vojne prisutnosti", navodi se u izvještaju koji je predan Vijeću sigurnosti UN-a.

"Međunarodna supervizija bi trebalo da ima velike ovlasti, posebno u ključnim oblastima kao što su prava zajednica, decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i pravna država", kazao je on.

"Ove ovlasti bi se koristile za korekciju svih akcija protivnih tekstu i duhu dispozicija iz prijedloga za rješavanje krize", objasnio je on. Međunarodna supervizija bi završila kada Kosovo "provede mjere predviđene prijedlogom za regulaciju".

Podsjetivši da "prošlost, koju je činilo neprijateljstvo i uzajamno nepovjerenje, već dugo truje odnose između Albanaca i kosovskih Srba", Ahtisaari ocjenjuje da "pripajanje Srbiji nije prihvatljiva opcija".

"Ponovno uspostavljanje srpske vlasti na Kosovu bilo bi neprihvatljivo za većinu njegovog stanovništva. Beograd ne bi mogao uspostaviti svoju vlast a da ne izazove žestoki otpor.

"Autonomija Kosova unutar granica Srbije je jednostavno neodrživa", insistirao je on.

Isto tako, navodi se u izvještaju, Kosovo "ne bi moglo da beskonačno dugo ostane pod međunarodnom upravom".

Vijeće sigurnosti bi o ovom izvještaju trebalo da razgovara sljedeći mjesec, prema riječima diplomata UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: