{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Afganistan sistematski mučio zatvorenike

S
10.10.2011. u 18:15
0
1
UN: Afganistan sistematski mučio zatvorenike
0
UN: Afganistan sistematski mučio zatvorenike
Foto: AP
Afganistanska obavještajna služba i policija "sistematski" su po zatvorima mučile zavorenike, uključujući djecu, što predstavlja kršenje lokalnih i međunarodnih zakona, navodi se u novom izvještaju UN.
Veliki broj ljudi rekao je službenicima UN da su ih pripadnici obavještajne službe i policije fizički i mentalno zlostavljali, prebijali, koristili elektro šokove i čupali im nokte, piše u izvještaju.

Šef misije UN u Afganistanu Stefan de Mistura rekao je da mučenje nije bilo institucionalizovano, niti je to bila državna politika, i pohvalio Ministarstvo unutrašnjih poslova i obavještajnu službu jer su dozvolili pristup zatvorima za potrebe ovog istraživanja.

Afganistanska vlada odbacila je mnoge od izrečenih optužbi, ali je priznala da su se sporadično dešavala zlostavljanja i dodala da su preduzeti koraci koji će spriječiti dalje probleme.

Istražitelji UN obavili su od oktobra 2010. do augusta 2011. godine 379 razgovora sa zavorenicima prije suđenja i osuđenim zatvorenicima, u 47 zatvora.

U izvještaju se navodi da su 324 pritvorenika bila optužena za zločine povezane sa ratom.

Postojalo je sistematsko mučenje u pet objekata nacionalne policije, kao i "kredibilne i vešestruke optužbe" o mučenjima u još dva zatvora, navodi se u izvještaju. Još se ispituju optužbe vezane za ponašanje pripadnika snaga bezbjednosti u još 17 zatvora.

Skoro polovina intervjuisanih su osumnjičeni pobunjenici, 20 odsto ih je uhapšeno dok su nosili eksploziv, a 11 odsto su bombaši samobuce čiji napadi nisu uspjeli.

Misija UN u Afganistanu navodi da je skoro polovina ispitanih bila izložena tehnikama ispitivanja koje se podvode pod mučenje.

Pored fizičkog maltretiranja, koje je uključivalo seksualno ponižavanje, mnogi pritvorenici rekli su da su u pritvoru proveli više vremena od roka koji je predviđen zakonom i da za to vrijeme nisu mogli da ih obiđu članovi porodice.

UN su saopštile da teška situacija u Afganistanu ne može biti opravdanje za zlostavljenje po zatvorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: