|

UN: 852 miliona gladnih - sramota za čovječanstvo

UN: 852 miliona gladnih - sramota za čovječanstvo
0
F
FENA
27.10.2006. u 13:35
0
komentara
0

dijeljenja
UN: 852 miliona gladnih - sramota za čovječanstvo
Usprkos jasnim obećanjima da će glad u svijetu biti iskorijenjena, broj izgladnjelih neprestano se povećava i već je dostigao 852 milliona gladnih, a od nedostatka hrane na planeti svakih pet sekundi umre po jedno dijete, saopćile su u petak Ujedinjene nacije.
"To je sramora za čovječanstvo, posebno kada se u obzir uzmu procjene da bi naša planeta mogla prehraniti dvostruko više od šest milijardi stanovnika samo kad bi se hrana bolje raspodijelila", izjavio je specijalni izvještač UN-a Jean Ziegler, prenijele su agencije.

Ziegler je naveo da polovina od ukupnog broja gladnih živi na već osiromašenom zemljištu, da su fondovi UN-a za pomoć gladnima uglavnom prazni, te da SAD i Evropa, u kompliciranom sistemu subvencija proizvođačima, suštinski, bacaju svake godine hranu vrijednu 349 milijardi dolara.

"Sramota je za čovječanstvo, koje je iz dana u dan sve bogatije, da šest miliona djece mora umrijeti zbog neuhranjenosti ili bolesti koje su posljedica gladi, i to prije pete godine života", rekao je Ziegler.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.