Svijet
3

UN: 250.000 djece gladuje u Južnom Sudanu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Oko 250.000 djece gladuje u Južnom Sudanu u kojem se kraj rata koji traje 18 mjeseci još uvijek ne nazire, upozorio je protjerani predsjednik Odbora Ujedinjenih nacija za pomoć Tobi Lanzer.

"Prije šest mjeseci smo mislili da su nasilje i patnja dostigli vrhunac i da je mir na vidiku, ali smo pogriješili", kaže Lanzer koji je protjeran iz zemlje nakon što je ranije ovog mjeseca upozorio na ekonomsku krizu.

Lanzer, koji je zamjenik specijalnog predstavnika Misije UN u Južnom Sudanu, dodao je da je politička beskompromisnost dovela do toga da se mir čini još daljim, a rat se nastavlja i vodi u ekonomski kolaps, prenosi AFP.

Građanski rat je počeo u decembru 2013. godine, kada je predsjednik Salva Kir optužio svog bivšeg zamjenika Rieka Mačara da planira državni udar i pokrenuo niz osvetničkih ubistava širom zemlje koja je dodatno podijelila tu siromašnu zemlju po etničkim linijama.

Rat odlikuju i etnički masakri, silovanja i korištenja djece kao vojnika. "U polovini zemlje jedno od troje djece je akutno neuhranjeno, a 250.000 gladuje'', dodaje Lanzer u izvještaju kojim apeluje na donore da daju doprinos kako bi se skupila pomoć u iznosu od 1,63 milijarde dolara.

On navodi da je Južni Sudan "na najnižem mjestu u svijetu kada je riječ o ljudskom razvoju".

Prema podacima UN-a, pomoć je potrebna za dvije trećine stanovnika zemlje, koja broji 12 miliona ljudi, a 4,5 miliona ljudi je suočeno sa ozbiljnim nedostatkom hrane.